Kultura
12

Čeka se odgovor ruske agencije: Hoće li Povelja Kulina bana biti vraćena BiH?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ruski ministar kulture Vladimir Medinski odgovorio je na pismo ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića u kojem je zatraženo vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Medinski u odgovoru napominje da se vrijedni rukopis iz 12. stoljeća čuva u biblioteci Ruske akademije nauka, te ističe da je ona u nadležnosti Federalne agencije naučnih organizacija (FANO).

"U vezi s tim rješavanje pitanja sudbine Povelje nalazi se van granica Ministarstva kulture Rusije. Stoga je vaše obraćanje proslijeđeno FANO-u, a o rezultatima ćete biti obaviješteni neposredno iz ove ustanove", piše Medinski.

Podsjetimo, ministar civilnih poslova BiH je sredinom decembra boravio u Sankt Petersburgu i tom prilikom je ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

"Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar vladaru druge države te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna", rekao je Osmanović.