Kultura
15

"CABAres CABArei": Kultna monodrama i životna komedija Zijaha Sokolovića

Klix.ba
U petak, 24. oktobra 2014. godine sa početkom u 19:30 sati, u velikoj sali JU Centar za kulturu"Sarajevo" (Jelića br. 1) bit će izvedena životna komedija Zijaha Sokolovića, "CABAres CABArei".

"CABAres CABArei" naziv je kultne monodrame glumca Zijaha Sokolovića, a iz ove institucije kulture ističu da ponovno gostovanje Zijaha Sokolovića organizuju u nastojanju da sugrađanima podare smijeh koji nam je neophodan u našoj svakodnevnici.

"Zijah Sokolović pravi most između teatarskih duša i onih koje su se žrtvovale teatarskoj umjetnosti, te drugih koji i danas teatar žive. Ovo je monodrama koja već 18 godina puni sale, evropskih i svjetskih teatarskih kuća'', kažu iz JU Centra za kulturu Sarajevo.

Zijah Sokolović, rođen 22. decembra 1950. u Sarajevu, bosanskohercegovački je glumac i režiser. Na prostoru bivše Jugoslavije najpoznatiji je po monodramama "Glumac... je glumac... je glumac", te "Cabares Cabarei". Tekst "Glumac je, glumac je glumac" je preveden na nekoliko jezika i igrao je u dvadeset zemalja svijeta.

Pored monodrama, uloga u televizijskim serijama i igranim filmovima Zijah Sokolović je nastupo u sarajevskom Kamernom teatru 55 osamdesetih godina prošlog vijeka. U posljednjih nekoliko godina Sokolović živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji. Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salzburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički direktor pozorišnog festivala Dežela gledališća u Ljubljani i umjetnički vođa projekta Dramatično društvo.

Njegova djela su nagrađena brojnim nagradama. Predaje kao suradnik na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.