Kultura
35

Busuladžić: Vlada FBiH želi sad otvoriti Zemaljski muzej, a nakon izbora šta bude

Piše: E. G.
Nakon što je Vlada FBiH na današnjoj sjednici imenovala privremeni Upravni odbor Zemaljskog muzeja, koji bi trebao imenovati i novog direktora te kulturne institucije, aktuelni direktor Adnan Busuladžić za Klix.ba je kazao da je presretan zbog toga, ali da sumnja da će to biti od koristi za Muzej.

"Najsretnija tri dana u životu su mi bila kad mi se rodio sin, kad mi se rodila kćerka i evo današnji dan kad Vlada Federacije preuzima ingerencije nad institucijom. Ima tu još jako puno pravnih nedoumica, ali sve je bolje nego da ne bude niko nositelj osnivačkih prava i ja se nadam da će, što je najvažnije, Vlada FBiH osigurati novac za redovno finansiranje Muzeja", kazao je Busuladžić.

Budući da je ranije izjavljivao kako sumnja da će Vlada FBiH osigurati novac za normalno funkcioniranje Muzeja, pitali smo da li se nešto promijenilo i vjeruje li da će stvari ipak biti mnogo bolje.

"Ne vjerujem da će se stvarno osigurati novac za finansiranje Muzeja. Očito je cilj samo na silu otvoriti Muzej i riješiti neke personalne, lične interese. Ali, šta je tu je. Meni će u svakom slučaju biti mnogo lakše", kaže Busuladžić.

Posljedni put Upravni odbor je imenovan prije 13 ili 14 godina, tako da mu je davno istekao mandat.

"Valjda imenovanjem ovog Upravnog odbora prestaje mandat starog. U svakom slučaju sada ide imenovanje novog direktora. Mene brine samo da li iko spominje dostatna sredstva za opstanak i finansiranje institucije ili zemljom vladaju oni koji su ubijeđeni da će ljudi sada raditi bez plaća ili s jednom-dvije plaće", dodaje aktuelni direktor Zemaljskog muzeja.

Na našu konstataciju da je Vlada FBiH već osigurala 300.000 KM za Muzej, te da je Kanton Sarajevo planirao dati 120.000 što je dovoljno za pet plaća te da je Vlada najavila mogućnost da će izdvojiti još novca, Busuladžić insistira da to nije istina.

"Uvjeravam javnost da je to notorna neistina. Ako ima novca, ne vidim zašto ne bi bio uplaćen na račun Muzeja odmah. To je vrlo jasna strategija. Važno im je riješiti problem Muzeja do oktobra, do izbora, a poslije kako bude", smatra Busuladžić.

On ističe da je najvažnije naći trajno rješenje za Muzej, ali dodaje da ne vidi rješenje na vidiku.