Kultura
1

Bijenale u Veneciji: Paviljon BiH od danas dostupan stručnoj javnosti

FENA
Rad Mladena Miljanovića
Rad Mladena Miljanovića
Paviljon Bosne i Hercegovine na 55. Bijenalu umjetnosti u Veneciji od danas je dostupan za novinare i stručnu javnost.

Umjetnik Mladen Miljanović s projektom "Vrt uživanja“ predstavlja BiH na 55. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti u Palati Malipiero u Veneciji od 1. juna do 24. novembra 2013. godine.

Miljanovićev "Vrt uživanja“ izuzetno je angažovano umjetničko djelo koje teži višedimenzionalnoj historijskoj perspektivi, sa jakim konotacijama koje zalaze u socijalno-politički, etički, ekonomski i kulturni kontekst istočnoevropskog društva iz kojeg dolazi.

Postavljanjem oficijelnog banera izložbe Mladena Miljanovića "Vrt uživanja" na zgradu Palate Malipiero zvanično je završena adaptacija izložbenog prostora i produkcija projekta kojom BiH učestvuje na bijenalu, a izložba će biti otvorena u četvrtak, 30. maja.

"Međuprostor, od 27. do 30. maja, odnosno 1. juna, za sve nacionalne paviljone i izložbe je period kada komesari i umjetnici sa nestrpljenjem očekuju članove međunarodnog žirija, kojem ove godine predsjedava britanski kustos Jessica Morgan iz Tate galerije u Londonu", saoćeno je danas iz Muzeja savremne umjetnosti RS.

Ovogodišnji žiri, imenovan odlukom Odbora direktora Bijenala u Veneciji na čelu sa Paolom Baratom, a na prijedlog umjetničkog direktora i kustosa 55. Bijenala Massimilijana Gionija, dodijelit će nagrade Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon i najboljeg umetnika na međunarodnoj izložbi "Enciklopedijska palata", kao i Srebrni lav za mladog umjetnika koji obećava.