Kultura
374

Bh. biblioteke postaju mjesto zabave: Čitanje knjiga noću, projekcije filmova i druženje s poznatima

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Biblioteke nerijetko asociraju na pomalo tmurna mjesta u kojima uživaju samo oni koji vole čitati. No, u petak će oni koji tako misle promijeniti stav.

U sklopu manifestacije "Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava", biblioteke u svim institucijama otvaraju svoja vrata do ponoći postaju mjesto gdje će se održati razne zanimljive radionice, projekcije filmova, promocije knjiga i mjesto druženja s popularnim piscima. U manifestaciji učestvuje 12 biblioteka i srodnih institucija iz Sarajeva, Maglaja, Mostara i Zenice.

"Ovo je prva godina da obilježavamo ovaj događaj koji se širom svijeta obilježava od 1995. godine. U kratkom vremenskom roku smo se skupili i cilj nam je da vratimo čitaoce među knjige i u biblioteke. Program će trajati od osam ujutro do ponoći i prilagođen je raznim grupama, od djece do odraslih", rekla je Azra Bečević Šarenkapa, predsjednica Asocijacije informacijskih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa.

Čitaonica Zemaljskog muzeja bit će otvorena od 11 do 14:30 sati, a svi posjetioci će moći da vide rijetka izdanja iz bogate kolekcije, te da ih kupe. Posebna radost ovog događaj su djeca iz Zavoda Mjedenica, Centra za slijepu i slabovidnu djecu, te Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju koja prvi put zajedno nastupaju. Pripremili su recitacije i pjesme, te će sigurno osvojiti srca svih posjetitelja.

"Imat ćemo i promociju dječijeg romana 'Kamen' autorice Elmire Helać-Mekić koja je svojim glasom snimila CD za potrebe slijepih i slabovidnih institucija, tako da će ta knjiga biti dostupna slijepim osobama", rekao je Sakib Pleh iz Biblioteke za slijepa i slabovidna lica.

Bošnjački institut imat će nekoliko radionica, dvije izložbe i dvije filmske projekcije, te čitalački kutak koji će raditi do ponoći. Projektu se priključila i Gazi Husrev-begova biblioteka u kojoj će biti upriličena projekcija dokumentarnog igranog filma "The Love of Books". Riječ je o ratnoj priči koja govori o spašavanju fonda Gazi Husrev-begove biblioteke od 1992. do 1995. godine kada su uposlenici uprkos granatiranju i teškim okolnostima spasili fond. Film je nagrađivan više puta.

JU Biblioteka Sarajevo organizovat će radionicu u Dječijoj čitaoni u Radićevoj za djecu predškolskog uzrasta na kojoj će se učiti pravljenje lutaka od vune. Za školarce će biti upriličeno druženje sa književnicom Marijom Feketom Sullivan.

"U 18 sati bit će svečano otvorenje centralnog odjeljenja naše ustanove i druženje sa Markom Vešovićem koji nam je poklonio veliki broj knjiga. Najredovnijim korisnicima uručit ćemo poklone. Također, i saradnji s Buybookom predstavit ćemo knjigu ' Putovanje bez Johna Geerta Maka" uz Ameru Tikvešu i prevodica Gorana Sarića. Navečer u 22 sata u Multimedijalnom centru Mak imat ćemo druženje s mladim autorom romana Borisom Lalićem", kazala je Amra Mutapčić Čengić iz JU Biblioteka Sarajevo.

Dan/Noć knjige je manifestacija, koja se obilježava uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, a organizira se tradicionalno od 1995. godine u inostranstvu i regionu. Svjetski dana knjige proglašen je na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo. Cilj organiziranja obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava jeste da se oči javnosti usmjere na knjigu u svim njenim tradicionalnim i modernim oblicima.

Detaljni program manifestacije "Međunarodni dan i noć knjiga" potražite na zvaničnoj Facebook stranici.