Kultura
12

Bekim Sejranović za Klix.ba: Ja sam kao i Beatlesi, prvo sam osvojio žene

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Bekim Sejranović (Foto: Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Bekim Sejranović (Foto: Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosanskohercegovački pisac Bekim Sejranović je u Sarajevu predstavio svoj treći roman nazvan "Sandale" za koji kaže da je nešto najbolje što je do sada napisao.

Roman "Sandale" je zbirka priča, a zasnovan je na pričama iz knjige "Fasung".

"To je priča oko koje se sve vrtjelo i koja se najviše istakla, a to je ujedno i moja najdraža priča. Ne znam zašto, ali mislim da je to najbolje što sam napisao", rekao je Sejranović na promociji.

Bekim Sejranović je bh. pisac rođen 1972. godine u Brčkom. U Rijeci je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovensku književnost. Autor je knjige kratkih priča "Fasung", romana "Nigdje, niotkuda" i "Ljepši kraj".

"Sandale" su nastale od nekoliko priča iz "Fasunga" i nekoliko priča koje je Sejranović napisao u posljednje vrijeme. Za "Fasung" kaže da je u nju želio strpati sve što je ikada napisao, jer je to njegova prva knjiga.

"Bilo je tu nekoliko izvrsnih priča, ali sam neke morao izbaciti. Zapravo je istina da nisam imao novca i htio sam nešto zaraditi na staru slavu dok nešto novo ne izdam i tako su nastale 'Sandale'", ispričao je autor.

Rekao je da su prve priče u knjizi zapravo priče iz djetinjstva napisane 1989. i 1990. godine.

"To su iskrene pričice, svijet promatran iz ugla jednog dječaka. Zatim je počeo period studija književnosti i želio sam biti originalan, a originalan ne možeš biti namjerno. I zapravo ta originalnost na kraju nije toliko ni bitna. U središnjem dijelu romana se vidi da sam pokušao da eksperimentišem, i to su najslabije priče. 'Sandale' su zapravo moja prekretnica. Ta priča je ušla u antologiju hrvatske erotske priče. 'Sandale' su najbolja priča koju sam napisao", rekao je Sejranović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na pitanje da li je knjiga 'Sandale' autobiografski roman, Sejranović je rekao da su sve knjige na neki način autobiografske.

"Kad čovjek piše fikciju i ona je autobiografska. Koristim svoj život kao sirovinu, ali i prepričavam i tuđe priče. Stvarni život i književnost se isprepliću i mislim da ne možeš napisati nešto što nije dio tvog života na bilo koji način".

Ko je Bekim Sejranović?

Sejranović sebe opisuje na zanimljiv način.

"Imam više identiteta, imam možda više nego prosječan čovjek. Ne znam šta sam, i to konstantno pokušavam shvatiti. Nekada sam klošar, nekada pisac, profesor, a možda sam ustvari samo nezreli čovjek ili veliki dječak", kaže bh. pisac koji za sebe kaže i da lutalica.

Njegov put se vrti na relaciji Brčko-Rijeka-Oslo. U knjige je prenio svoja putovanja, ali ne na način da opisuje turističke priče, već putovanje opisuje kao svoju egzistencijalnu potrebu.

"Nije mi cilj stići od jedne do druge tačke. Biti na putu je najveća stvar, makneš se od svoje svakodnevne ambalaže, na putu si običan čovjek, upoznaješ nove ljude i upoznaješ samog sebe. Kada sam otišao u Norvešku, tek sam upoznao Bosnu i Hrvatsku, iz druge zemlje se mijenja perspektiva svega".

Kao inspiraciju za svoje pisanje Sejranović navodi sve. Kaže da piše "sve o svemu".

"Ja ne pišem samo o stvarima koje su se meni desile, već o stvarima koje su se dešavale i drugima. Pisac ne samo da izmišlja priču, on i prikuplja priče. U ovom zadnjem romanu pišem i o stvarima koje će se tek desiti. U prvom romanu sam pisao da će majka i djed umrijeti. Dok sam to pisao oni su bili živi, ali su kasnije umrli. Nekada je to pomalo zastrašujuće, predskazivati budućnost, ali je na kraju to to", rekao je za Klix.ba Sejranović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Žene kao najvjernija publika

Sejranovićeva pubika su 70 posto žene, a pisac smatra da je to zato što žene mnogo više čitaju i kupuju knjige. U šali kaže da je on kao i grupa Beatles koja je prvo osvojila žene, a tek su onda došli muškarci.

Bekim Sejranović ima i svoj brod kojim plovi i na kojem pronalazi inspiraciju za nove redove romana.

"Imam svoj brodić na Savi. Putovali smo jednom i do Crnog mora, ali nismo stigli. Vrtim se tu u okolici Brčkog, ali odem i do Beograda i Smedereva. Završio sam Pomorsku školu, trebao sam biti pomorac, ali sam postao pisac i odlučio sam kupiti brod i sam sebe proglasiti kapetanom", ispričao je Serjanović koji priprema novi roman.

"Roman za sada ima radni naslov 'Tvoj sin Huckleberry Finn'. Bit će na neki način balkanska verzija Huckelberry Finna. Radnja se dešava na Savi, a promociju očekujemo na zimu", napomenuo je.

Bekim Sejranović je za roman "Nigdje, niotkuda" 2009. godine dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.