Kultura
94

Balet NPS: Publika će u novembru uživati u premijeri predstave "Omer i Merima"

Piše: A. B.
Belma Čečo-Bakrač (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Belma Čečo-Bakrač (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo može se pohvaliti izuzetno uspješnom pozorišnom sezonom, čije je predstave publika svaki put nagrađivala dugotrajnim aplauzom. Za baletane i balerine ansambla Narodnog pozorišta ovo je značajan motiv, ali i obaveza da u narednom periodu opravdaju očekivanja.

V. d. umjetničke direktorice Belma Čečo-Bakrač u izjavi za Klix.ba ističe da je iza cijelog tima uspješna sezona i velika posjećenost koja im mnogo znači.

"Baletna postavka Narodnog pozorišta Sarajevo imala je određene poteškoće i probleme koji se godinama gomilaju. Njih smo uz pomoć direktorice uspjeli savladati te smo nakon tri mjeseca u maju imali premijeru predstave 'Don Quichotte', a planiramo je i dalje zadržati na repertoaru. Predstava je pobrala mnoge simpatije, kako stručnih ljudi koji se bave baletom ili su ga nekada pratili, tako i 'običnih građana' kojima je to nešto novo. Također, vratili smo na repertoar predstavu 'Pepeljuga'", izjavila je Čečo-Bakrač.

Naglašava da su kvalitetnim idejama i dubokim promišljanjima uspjeli prevazići probleme sa kojim se Narodno pozorište svakodnevno bori, posebno kada je riječ o muškom kadru.

Bogata naredna sezona s premijerom predstave "Omer i Merima"

Naredna sezona imat će bogat repertoar i premijeru predstave "Omer i Merima".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Igrači imaju mali predah za vrijeme ljetnog godišnjeg odmora, ali se već pripremamo za novu sezonu i u septembar ulazimo u punom kapacitetu s gostovanjima i repriznim repertoarom. Posebno želim istaknuti premijeru predstave 'Omer i Merima' u novembru, a riječ je o praizvedbi. Libreto je radio Gradimir Gojer, muziku komponovao Đelo Jusić iz Dubrovnika koji je naš saradnik odranije, a koreografiju potpisuje moja malenkost. Nadamo se da će publika uživati u autentičnoj predstavi", izjavila je naša sagovornica.

Apetiti publike su iz sezone u sezonu veći

Umjetnička direktorica ansambla Baleta NPS poručuje da gotovo i nije bilo noći bez dešavanja u pozorištu.

"Svako može pronaći nešto za sebe, bez obzira na to o kojem je repertoaru riječ - baletu, operi ili drami. Podržavamo jedni druge i djelujemo kao tim, a najbitnija je saradnja na projektima unutar teatarske kuće. Apetiti publike su iz sezone u sezonu veći te se nadamo da će publika uvijek odavde otići zadovoljna", dodaje.

Osvrnula se i na najmlađe generacije za koje kaže da imaju svoje mjesto u teatru te da u narednom periodu na repertoar planiraju uvrstiti još jednu dječiju predstavu. Mališanima će ovakav doživljaj stvoriti cjelovečernji užitak, a na kraju će izrasti u kritičnu masu koja će biti predana teatru.