Kultura
1.1k

Bajramska poruka hafiza Bugarija: Takmičimo se u činjenju dobrih djela

Piše: N. N.
Hafiz Sulejman ef. Bugari, imam Bijele džamije na Vratniku, povodom nastupajućih bajramskih blagdana uputio je prigodnu poruku.

"Čovjek najčešće želi drugome, evo i kroz pozdrave, mir i spas. Vrlo je bitno pitanje koliko to mi bićem doista želimo, koliko želimo spas i mir svakom ko nas okružuje. To će svako za sebe da odgovori, ali da bi se taj mir i spas našao oko nas on prije toga mora da bude u nama", kaže hafiz Bugari na početku bajramske poruke.

Prema hafizu Bugariju, ono što sprečava da dođemo do unutrašnjeg mira i spasa su želje, sebične i neplemenite koje nas sprečavaju da ostavrimo ono zbog čega smo tu.

"Zato je jedna od obaveza svakom vjerniku, svakome onom ko slijedi put Božiji, klanje kurbana kao simbola ponovnog buđenja, ponovnog otvaranja, početka boljeg života, početka promjene pravca za koji smo se uvjerili da ne daju rezultate u punom smislu te riječi. Da bi čovjek imao stalno dobro sa sobom, da bi imao izvor dobra, potrebna su mu dva uvjeta. Prvi je da održava vezu sa Stvoriteljem i to samo radi Njega. Drugi je da žrtvuje sve što mu je dato na korištenje, da žrtvuje radi Njega", kaže hafiz Bugari.

On naglašava da je ovaj princip opisan u Kur'anskoj suri Kewser (Izvor) kojom je i naređeno žrtvovanje kurbana.

"Moramo priznati da nismo toliko ubijeđeni jer nam okolnosti govore da nam veza sa Stvoriteljem nije onakva kakva je potrebna. Nit nam je žrtvovanje onakvo kakvo nam je potrebno. Žrtvujemo da bi nam se vratilo. Znate i sami da je lobiranje postalo hobi, ali ono egoistično lobiranje koga se svi trebamo osloboditi", dodaje Bugari.

Hafiz Bugari kaže da zbog sebičnosti i konformizma ljudi zapadaju u stanja izgubljenosti i zbunjenosti zbog svega onoga što nam se dešava danas u svijetu.

"Čovjeku je zabranjeno da mrzi drugog. Njemu je dozvoljeno samo da mrzi ono što smeta drugom i od toga se trebamo zajedno oslobađati. Zbog toga je tu kurban kao podsjetnik nama da želimo da se oslobodimo svega onoga što remeti istinsku vezu sa Stvoriteljem i istinsko žrtvovanje", kaže Bugari.

On dodaje da imamo priliku da budemo kurbani u smislu da se žrtvujemo za druge ljude.

"Takičeći se u činjenu dobrih djela, da budemo što bolji prema drugom, uživajući u uspjehu drugog jer je to naš zajednički uspjeh, doći ćemo do pravca kojim je Gospodar zadovoljan", poručio je na kraju hafiz Bugari.