Kultura
26

ArTz Festival: Posjetitelji saznali više o velikom Shakespeareu

Klix.ba
Na pretposljednjem danu arTZ festivala u Tuzli, u saradnji sa British Councilom, posjetitelji su imali priliku raditi sa profesoricom engleskog jezika i književnosti radionicu "Elizabetanski Teatar".

Nakon kraćeg kviza o Shakespeareu i njegovom djelu, pregleda video zapisa o Elizabetanskom Teatru, izvornih i postmodernih tumačenja Shakespearea na filmskim ostvarenjima, preko prepoznavanja i fraza Shakespeareovih djela, učesnici su uspjeli na kraju radionice uraditi mini dramske scene na engleskom jeziku poznatih dramskih ostvarenja velikog pisca.

U večernjim satima, prigodno predavanje "Shakespeare on Screen" održao je magistar engleskog jezika i književnosti Alen Avdić. Nakon kraćeg osvrta na Shakespeareov život i djelo, desetljeća adaptacija Shakespeareovih djela i evolucije Shakespeara na filmskom platnu, magistar Avdić govorio je i o odnosu Shakespeara i Hollywooda, tvrdeći da je Shakespeare stvorio ogroman dio savremene pop kulture.

Marlon Brando, Al Pacino, Gwyneth Paltrow, Kenneth Branagh, Orson Welles, Anthony Hopkins, Akira Kurosawa, Julie Taymor čine samo nekolicinu velikih glumačkih i režiserskih imena koji su imali priliku da okuse čari velikog autora kroz filmske adaptacije na velikom platnu. U konačnici publika je imala priliku pogledati isječke filmova "Macbeth" i "Julius Caesar" , koje je osigurao partner događaja "British Council BiH".

Večeras sa početkom u 19:30 u Ateljeu Ismet Mujezinović biti će upriličena dodjela nagrada za pobjednike festivalskog fotokonkursa "Fotografija portreta".

Stručni žiri kojim predsjedava Robert Andrejaš, donjeti će konačnu odluku o pobjedničkim fotografijama.

Nagrada Međunarodne galerije portreta dodjeljuje se za

  1. Najbolju fotografiju izložbe - sveukupni dojam.
  2. Najbolju fotografiju monohrom tehnike. 3.Najbolju savremenu fotografiju.

U nastavku programa biti će upriličena dodjela nagrada za partnerski događaj "Dance Meeting", a nakon toga svečano zatvaranje festivala i koncert benda "Paradox.