Kultura
84

Abdulah Sidran: Društveni angažman u našim uvjetima ravan je oranju mora

FENA
(Foto: FENA)
U okviru manifestacije "Selam, ya Resulallah" večeras je u Bošnjačkom institutu upriličena Večer s akademikom Abdulahom Sidranom, kao i promocija Sidranove knjige "Oranje mora" koja je jutros izašla iz štampe, a čiji izdavač je Buybook.

"Drago mi je da mi se pruža prilika sam da pokažem ono što književna kritika, koja praktično i ne postoji ili je manipulisana naopako, ne primjećuje. Nisam to samo ja, ne postoji pjesnik koji ne piše temu Boga", kazao je Sidran i u izjavi za medije te dodao da će svojom poezijom nastojati da pokaže i tu stranu.

Kaže da je Manifestacija "Selam, ya Resulallah" kulturnog karaktera, a da svaka kultura ima neutralan uticaj na dušu, a "mi radimo kulturni posao, kultura je kosmos za sebe, a 'propaganda' je nešto što je šuplje od smisla i u tom pojmu stanuje nešto što nije ljudsko, nešto što se bori protiv svake čovječnosti, ako on njega mora propagandom utjerati u neku misao koja je naopaka".

"Ovo je specifična kulturna priredba koja se u znak poštovanja prema jednom velikom povijesnom liku kakav je Muhammed a.s. neka je mir i dobro na njegovu porodicu, i samo tako ja vidim ovu priredbu. Ovdje nema ni mrve propagande", naglasio je Sidran.

Knjiga "Oranje mora" donosi polemičke tekstove, a Sidran kaže da je taj naslov dovoljan da čovjek zna otprilike o čemu se radi, "smisao društvenoga angažmana u našim uvjetima, angažman kakav je pisanje novinskih komentara na političke i druge događaje, taj smisao je ravan oranju mora, taj posao je besmislen".

"Moje iskustvo borbe za socijalnu pravdu, za bolje odnose među stvaraocima je poražavajuće, ta borba dugo traje i smatrao sam da bi takav naslov mogao dati", kazao je Sidran.