Kultura
102

53 godine Nobelove nagrade: Andrić je pedeset posto novca poklonio državi

Piše: I. P.
Prije 53 godine, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Desetog decembra 1961. godine nagrada mu je dodijeljena za roman "Na Drini ćuprija" i tako je Andrić postao prvi Nobelovac sa prostora bivše Jugoslavije. Svečana dodjela održana je u Štokholmu, u dvorani Koncertne palate Švedske akademije, a ovo najveće svjetsko prizanje uručio mu je Anders Esterlling.

Dio novčane nagrade koju je dobio odlučio je pokloniti za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

"Želim da obavijestim Savjet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, napisao je Andrić u pismu 17. maja 1962. godine.

Samu nagradu Andrić je okarakterisao kao pažnju koju svijet poklanja zemlji koja se bori za svoje mjesto u svijetu globalne kulture.

"Moja domovina je zaista mala zemlja među svjetovima, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cijenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svjetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju svijeta na njene kulturne napore i to upravo u vrijeme kada je naša književnost nizom novih imena i originalnih djela počela da prodire u svijet, u opravdanoj težnji da svjetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog.

Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam sretan što vam u ovom trenutku i sa ovog mjesta, ne samo u svoje ime, nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim“, rekao je Andrić prilikom primanja nagrade.

Osim Andrića, Nobelovu nagradu dobio je i bosanskohercegovački hemičar Vladimir Prelog za svoj rad na polju stereohemije organskih molekula. Nagradu je 1975. godine podijelio sa australskim hemičarem Johnom Cornforthom.