Kultura
18

29 godina od smrti istaknutog slikara Ismeta Mujezinovića

Klix.ba
Uposlenici Međunarodne galerije portreta Tuzla obilježili su danas polaganjem cvijeća 29 godina od smrti istaknutog slikara Ismeta Mujezinovića.

"Sve što se govori o ličnosti i djelu Ismeta Mujezinovića, u bilo kojem povodu u njegovom rodnom gradu, nije dovoljno", kazao je Husein Bakalović, član organizacionog odbora komemoracije i sahrane Ismeta Mujezinovića. "Sjećam se tih dana tuge, govorio sam na komemorativnom skupu upriličenom u tadašnjem Domu JNA u Tuzli. Više od pola stoljeća sebi svojstvenom originalnošću obilježavao je vrijeme u kojem je živio".

"Tuzlaci su ponosni što su imali Ismeta Mujezinovića i što njegovo djelo ostaje. Prošlo je tri decenije od smrti simbola ovog grada i to treba naglašavati. Dug je to našega grada prema umjetniku. Lijep je običaj u Galeriji da se na neki način obilježi dan kada je rođen i umro", dodao je Bakalović.

U januaru 1984. godine Tuzla je bila u centru pažnje bivše Jugoslavije. Ispraćaj istaknutog slikara je bio dostojanstven. Specijalni voz sa cjelokupnim državnim rukovodstvom stigao je iz Sarajeva. Mujezinovićevo tijelo bilo je izloženo između njegovih slika u Galeriji. U ime grada, od njega se oprostila Emina Zaimović, a građani Tuzle su bili na ulici. Uz odgovarajuće počasti za partizanskog prvoborca i nosioca spomenice 1941. sahranjen je na Trnovcu. Tada su govorili predsjednik Centralnog komiteta SKJ Hamdija Pozderac i akademik Svetozar Zimonjić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.