Kultura
0

"1914/2014 – Bojno polje sjećanja" u pozorištu E-Werk iz Weimara

Klix.ba
Njemačka publika će 25. i 26. augusta ponovo imati priliku pogledati izvođenje predstave „1914/2014 – Bojno polje sjećanja“.

Ova predstava rađena je u produkciji "Hebel am ufer" iz Berlina, Sarajevskim ratnim teatrom iz Sarajeva i Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda a u organizaciji Goethe Instituta. Predstava, čiju režiju potpisuju Hans Werner Kroesingera i Regine Dura, a glumački tim čine Benjamin Bajramović, Damjan Kecojević, Lajos Talamonti i Armin Wieser, naišla je na izvrsne reakcije i pozitivne komentare. Premijera predstave održana je 11. juna 2014. u Berlinu, a sarajevska publika će imati priliku pogledati predstavu u sklopu Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Kakva su sjećanja na Prvi svjetski rat? Sto godina nakon izbijanja ovog sukoba Hans-Verner Krezinger i Regine Dura pripremili su na inicijativu Goethe-Instituta pozorištni projekat "1914/2014 – Bojno polje sjećanja". Njihov projekat Prvi svjetski rat sagledava iz različitih perspektiva, dajući riječ po jednom bosanskom, srpskom, turskom, austrijskom i njemačkom scenskom umjetniku, koji onda jedni drugima pričaju svoje priče/historije "iz kofera".

Učestvuju: Benjamin Bajramović, Damjan Kecojević, Lajos Talamonti, Armin Wieser Režija: Hans-Werner Kroesinger Dramaturgija/Open Spaces: Regine Dura Scenografija/Kostimografija: Valerie von Stillfried, Dominik von Stillfried

Majstor ton: Daniel Dorsch Majstor svjetla: Thomas Schmidt Asistent režije: Gregor Schuster Tehnički asistent: Doreen Back Production manager: Maria Kusche

Benjamin Bajramović rođen je u Zenici 1989. godine. Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2012. s predstavom "1984" koja je uvrštena u repertoar Sarajevskog ratnog teatra kao prva u programu "Teatarski opservatorij". Ostvario je uloge u predstavama "Muški-ženske, ženske-muški" (Bacači sjenki), "Bio je lijep i sunčan dan" (SARTR), "Tajna džema od malina" (SARTR), "Skupština" (NP Sarajevo, Kamerni teatar 55 i SARTR).