Kultura
0

"Kraljevstvo bijelih ljiljana" - bajka o životu posljednje bosanske kraljice

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Aida Zaćiragić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dječije odjeljenje Javne ustanove Biblioteka Sarajeva danas je odzvanjalo smijehom i grajom djece dok su se družila s književnicom Aidom Zaćiragić.

Djeca su imala priliku pročitati i pogledati knjigu-slikovnicu "Kraljevstvo bijelih ljiljana", koju je Zaćiragić predstavila u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

"Ovo je bajka posvećena bosanskoj kraljici Katarini Kosači, njenom mužu i njenoj djeci. Mnogi znaju njenu tužnu priču, ali sam ja napisala kako su se njena djeca vratila u BiH i bajka ima sretan kraj. Inspirisana je legendama BiH. Tako se navodi kako žene u Sutjesci nose crne marame zbog tužne Katarinine sudbine, a u mojoj bajci su one te marame skinule kada su se djeca vratila", rekla je Zaćiragić.

Autorica već 20 godina živi u Švedskoj, gdje je prije pet godina počela raditi u školi s djecom. Tada je dobila inspiraciju i počela pisati za djecu. Velika inspiracija joj je srednji vijek u BiH. Osim knjige koja je danas predstavljena, Zaćiragić je izdala i knjigu "Priče žena iz priča i legendi BiH", a u toku su završni radovi na nastavku knjige-slikovnice "Kraljevstvo bijelih ljiljana" koja bi trebala biti izdata u oktobru ove godine.