vijesti
0

Krivokapić: Legitimisanjem Mihailovića legitimišu se zlodjela njegovih nasljednika u BiH

FENA
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović primio je otvoreno pismo podrške od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića u kojem ga obavještava da dijeli Bećirovićeve ocjene o mračnoj historijskoj ulozi četničkog pokreta i opasnosti koju potencijalna rehabilitacija zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića predstavlja za čitav region.

Krivokapić je podsjetio da nas historija na ovim prostorima uči da iza velikih revizija historije nastupaju velike nesreće.

"Proces koji se vodi u Beogradu ocjenjujem i kao opasan pokušaj revizije istine o jugoslavenskim ratovima 90-ih godina prošlog vijeka. Rat u Hrvatskoj, a prije svega u BiH, kao i strahoviti, sistematski zločini koji su u Vašoj državi počinjeni, bili su praktična realizacija ciljeva četničkog pokreta", napisao je Krivokapić.

Dodao je da su etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom centralni dijelovi četničkog projekta.

"Pružanjem legitimacije Draži Mihailoviću naknadno se legitimišu i zlodjela njegovih nasljednika u BiH. Četnički pokret, u svojoj suštini zasnovan na ideologiji krvi i tla, bio je kvislinški pokret i jedan od ključnih oslonaca i saveznika nacističkih i fašističkih snaga na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme II svjetskog rata. Kako i sami ističete, četnički projekt predstavlja konstantnu opasnost i za Crnu Goru", navedeno je u pismu.

Krivokapić je dodao da bi "bilo kakav pakt s političkim nasljednicima Draže Mihailovića bio antievropski čin, civilizacijski sunovrat, moralno nedopustiv, a politički poguban za Crnu Goru".

"S politikom četničkog pokreta ne ide se u Evropu. Svi putevi te ideologije vode samo u Hag. Crnogorska državna politika odlučno će istrajati na putu antifašizma, kao jedne od najsvjetlijih tradicija južnosla venskih naroda, a četnički pokret će biti tretiran isključivo kao dio poraženih snaga u slavnoj antifašističkoj borbi, napisao je Krivokapić", prenio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.