Oduševljen dočekom
0

Kralj Juan Carlos Prvi otvorio Španski trg u Mostaru

SRNA
Španski kralj Juan Carlos Prvi stigao je u Mostaru gdje je svečano otvoren Španski trg na kome se nalazi i spomenik za 21 poginulog španskog pripadnika mirovnih snaga UN u BiH.

Juana Carlosa je dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem otkrio je spomenik poginulim španskim vojnicima.

On je u obraćanju na svečanosti izrazio nadu da će Španski trg biti mjesto susreta i povezivanja građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada. 

"Izgradnjom trga i obnovom zgrade gimnazije i nove gradske vijećnice centar grada dobio je urban izgled koji će manje podsjećati na tužnu prošlost i biti motiv za izradnju bolje budućnosti građana Mostara i BiH", rekao je Bešlić. 

Španski kralj nije davao izjave, a Izetbegović je prenio njegove riječi da je oduševljen dočekom, kao i Mostarom i BiH. 

Veliki broj okupljenih građana aplauzom je pozdravio Juana Carlosa Prvog, koji je posjetu Mostaru nastavio obilaskom Starog mosta.

Španska vlada izdvojila je oko 100.000 maraka za obnovu Španskog trga, čiji naziv predstavlja zahvalnost španskim vojnicima koji su poginuli tokom svoje misije u BiH.