vijesti
3

Komisija za obrazovanje USK raspravljala o stanju na Univerzitetu u Bihaću

Piše: M. Ć.
Mirsad Veladžić i Nijaz Skender
Mirsad Veladžić i Nijaz Skender
Članovi Komisije za obrazovanje Skupštine Unsko-sanskog kantona održali su danas sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o stanju na Univrerzitetu u Bihaću.

Sjednici su prisustvovali glavni akteri dešavanja na bihaćkom univerzitetu, no u konačnici nije postignut nikakav dogovor.

Sjednica je protekla u međusobnom optuživanju suprotstavljenih strana, prije svega predsjednika Senata univerziteta Nijaza Skendera i rektora Mirsada Veladžića.

Prema Veladžiću, iza svih dešavanja na Univerzitetu u Bihaću stoji politika.

"Dobro je da Nadzorni organ prati dešavanja na Univerzitetu, uoči loše stvari i prema njima zauzme jasne stavove. Najbolje rješenje za sve probleme ovdje jeste da ovlaštene osobe izvrše nadzor i završe ovaj proces", kazao je Veladžić.

Prema Skenderu, najveći krivac za dešavanja na Univerzitetu u Bihaću snosi upravo Veladžić koji, prema njemu, sa svojom grupom istomišljenika u Senatu želi stvoriti većinu za realizaciju svojih misli. Također, on smatra da je Adis Muharemović, ministar obrazovanja USK, prekoračio svoje ovlasti kada je prošle sedmice poništio smjenu Veladžića, nakon što ga je smijenio Upravni odbor i Senat.

"Senat i Upravni odbor su donijeli apsolutno ispravne odluke u skladu sa zakonom i svim propisima koje je donijela ova Skupština i mi stojimo iza svojih odluka. Također, smatram da je ministar obrazovanja svojim izjašnjavanjem u petak na press konferenciji, a bez da je dostavio rješenje o tzv. Upravnom nadzoru, prekršio svoja ovlaštenja", istakao je Skender.

Skupštinska komisija je u konačnici usvojila više zaključaka, između ostalog i prihvatila Informaciju ministarstva obrazovanja o poništenju smjene Veladžića, a očekuje se da će se na nekoj od narednih sjednica i Skupština kantona izjasniti o stanju na Univerzitetu u Bihaću.