vijesti
17

Ko su budući predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH

Klix.ba
Bh. entitet Federacija danas bi trebao dobiti čelnike izvršne vlasti. Za predsjednika FBiH kandidiran je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a za dvojicu potpredsjednika Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte.

Marinko Čavara, kandidat za predsjednika FBiH, je rođen u Busovači. Diplomirao je na mašinskom fakultetu u Zenici.

Član HDZ-a je od 1990. godine. Od početka aktivnog bavljenja politikom obnašao je razne funkcije. Obnašao je funkciju ministra prometa i veza u Srednjobosanskom kantonu u poratnim godinama, a potom je bio direktor Kantonalne direkcije za ceste do 2005. godine. Bio je općinski vijećnik u Busovači, savjetnik Ive Mire Jovića u Predsjedništvu BiH, a dva mandata je bio zastupnik u Federalnom parlamentu.

Mr. sci. dr. Melika Mahmutbegović, kandidatkinja za potpredsjednicu FBiH iz reda bošnjačkog naroda, rođena je 20. aprila 1959. godine u Bugojnu. U Sarajevu je 1983. godine završila Medicinski fakultet, završila je specijalizaciju iz opće hirurgije, jedan dio u Bolnici Travnik, a klinički dio na Klinici Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Bila je pripadnica Armije BiH od 1992. godine, a nakon rata, 1995. godine je izabrana za direktoricu Medicinskog centra Bugojno. Tokom svih proteklih godina usavršavala se u struci, a bila je zastupnica u Skupštini SBK, kao i u Federalnom parlamentu u dva mandata. Dugogodišnja je članica SDA.

Milan Dunović, kandidat za potpredsjednika iz reda srpskog naroda, član je Demokratske fronte. Rođen je u Sarajevu 1974. godine. Diplomirani je inžinjer saobraćaja i komunikacija, a zaposlen je u BH Poštama, gdje radi kao direktor službe za međunarodni poštanski saobraćaj.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prošle je sedmice ovjerila kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.