vijesti
4

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o državljanstvu RS

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je danas veto na Zakon o državljanstvu RS-a - potvrdio je za Agenciju FENA šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović.

"Smatramo da je ovo jako osjetljiva materija, s obzirom na zadnja dešavanja u vezi s prebivalištem i da to ima veze i s ovim zakonom", naglasio je Hadžiomerović pojasnivši da su u Zakon o državljanstvu RS-a, u odnosu na nacrt, ugrađeni određeni članovi koji impliciraju i na odluku Vlade RS-a o prebivalištu.

Istakao je da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o državljanstvu RS-a jer u članovima 6.,7.,8.,9., i 10. Zakona o državljanstvu, a odnose se na sticanje državljanstava RS-a, stoji i odrednica u vezi s privremenim boravkom.

"Taj institut koji je ugrađen u zakon po nama ima veze i s odlukom Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a", naveo je Hadžiomerović.

S obzirom na sve što se s pitanjem prebivališta dešavalo u posljednje vrijeme, smatraju da se radi o jednom birokratskom mehanizmu u ovom zakonu koji će sigurno, kako je naveo, usporavati prihvatanje prebivališta za osobe koje su rođene van RS-a.

"Smatramo da je to nedopustivo, samim tim što se i u Dejtonskom sporazumu, njegovom Aneksu 4. govori o slobodi kretanja i sticanja državljanstva. Zato bi ova birokratska mjera mogla otežati donošenje odluke o državljanstvu za djecu koja su rođena vani", rekao je Hadžiomerović.

Mišljenja su da se tu krije veza ovog zakona i Vladine odluke o prebivalištu.

"Stoga smo kao mjeru predostrožnosti donijeli odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o državljanstvu RS-a", dodao je.

Podsjetio je i da se ovim zakonom olakšava sticanje državljanstva RS-a onima koji su trenutno u Srbiji, a nije ih mali broj da glasaju na prostoru RS-a, ali njih aktuelna vlast u RS-u nikada ne spominje.