vijesti
72

KJKP Rad pomjera autobusku stanicu sa biciklističke staze na Alipašinom Polju

Klix.ba
Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad iz Sarajeva trenutno provodi radove na lokaciji Alipašinog Polja u cilju premještanja autobuske stanice sa nedavno napravljene biciklističke staze na toj lokaciji.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Podsjećamo, nakon pisanja portala Klix.ba o tome kako je nova biciklistička staza na lokaciji Alipašino Polje napravljena tako da "prolazi" kroz autobusku stanicu, oglasio se i KJKP Rad saopćenjem za medije u kojem su naveli kako je biciklistička staza još uvijek u izgradnji, te kako staza neće prolaziti kroz autobuska stajališta jer će ona biti izmještena.

"Ipak se okreće! Drago nam je da je neko ipak shvatio da teleportacija kroz autobusko stajalište naposljetku nije funkcionalno rješenje. Idemo dalje!", napisali su članovi udruženja građana ljubitelja biciklizma Giro di Sarajevo na Facebooku.

Oni su pak prije nekoliko dana, u reakciji na prvi tekst portala Klix.ba, naglasili kako, kada je riječ o izgradnji nove biciklističke staze, postoje još neke od neadekvatnosti koje bi trebalo popraviti.

"Nije uredu imati ivičnjak bez ikakve funkcije, u bijelo se da ofarbati i asfalt, koji je uzgred nivelisan sa stazama, pješačkom i biciklističkom. To je zahvat (denivelacija ivičnjaka i jedne od staza) koji ne iziskuje dodatna sredstva, a koji donosi mnogo pri fizičkom i vizuelnom shvatanju i korištenju staza", naveli su članovi ovog udruženja.

Podsjetimo, izgradnja biciklističke staze kod Stupske petlje je počela još u oktobru prošle godine, a biciklistička staza se trenutno proteže do naselja Čengić Vila. Njen završetak je planiran do kraja ljeta ove godine.

Radove izvode radnici preduzeća Park, u sklopu projekta hortikulturnog uređenja aleja i javnih zelenih površina, koji Općina Novi Grad Sarajevo finansira sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta.

Projekt izgradnje biciklističke staze finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a izgradnjom prve biciklističke staze u glavnom gradu BiH, Općina Novi Grad je najavila kako će biti prva općina koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima.