vijesti
0

Kebo: Napad na "Slobodnu Bosnu" je napad na slobodu medija

FENA
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Mirsad Kebo (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo oštro osuđuje napad na magazin "Slobodna Bosna" i smatra ga, ujedno, napadom na slobodu medija, jednim od osnovnih postulata demokratije.

Kebo u ovom činu vidi presiju na slobodu govora, mišljenja, na istinu i objektivno izvještavanje i to na brutalan način nedopustiv u jednom demokratskom društvu.

To je napad na sve one koji se bore za pravnu državu, protiv svih oblika mita, korupcije, organiziranog kriminala i barijera na tračnici suživota, mira i slobode, saopćeno je iz Kebinog kabineta.

Potpredsjednik Federacije smatra da je napad na "Slobodnu Bosnu" opomena i nedopustivo upozorenje i svim ostalim medijima i novinarima da će se svaka sloboda govora i mišljenja sankcionirati na način koji ne karakterizira državu koja je na putu demokracije, evroatlantskih integracija, mira, slobode i poštivanje konvencija o pravima čovjeka čija je i sama potpisnica.

"Zato, napad na medijske slobode, kao korektive društva, mogu činiti samo oni koje ne vole ovu zemlju i koji su protiv njenog napretka, te im nije u interesu iznošenje istina i mišljenja o korupciji, kriminalu i ostalim malignim čvorovima koji vuku zemlju u crnu rupu", navodi Kebo i dodaje da će se založiti da se upotrijebe svi zakonski i ostali demokratski mehanizmi koje će ovakve stvari ili pojedince sankcionirati i za stvaranje ambijenta u kojima će novinari, kao jako bitan faktor društva, raditi slobodno i profesionalno bez straha da bi, zbog iznesenih istina i mišljenja, mogla biti ugrožena njihova sigurnost.

"To ne smijemo i nećemo dopustiti, bar mi, oni koji volimo ovu zemlju i štitimo pravnu državu i načela demokratije", kazao je Kebo.

Potpredsjednik Kebo apeluje na odgovorne institucije zemlje, među kojima i sigurnosne službe, te sve one koji štite pravnu i demokratsku državu, da, u skladu sa zakonom, ovlastima i odgovornostima, spriječe dalje napade na slobodu medija, jer su takvi napadi opasna kočnica na putu boljitka i napretka Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, da je na vratima redakcije Slobodne Bosne u Sarajevu jučer oko 17 sati podmetnut požar, intervenirali su vatrogasci, a policija je obavila uviđaj.