vijesti
0

Katastrofalni rezultati rada vVade i skupštine Livanjskog kantona

SRNA
Livno
Livno
Rezultati rada Vlade i Skupštine Livanjskog kantona u prošloj godini bili su katastrofalni, što je posljedica krajnje neodgovornosti lokalnih političara i rukovodstava parlamentarnih političkih stranaka, koji su ignorisali građane i njihove potrebe, ocjena je predstavnika Centara civilnih inicijativa (CCI) BiH.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Livnu, na kojoj su predstavljeni rezultati nadzora izvršne i zakonodavne vlasti u ovom kantonu, rečeno je da su građani trpjeli posljedice neformiranja vlasti, a za to vrijeme ministri Vlade u tehničkom mandatu i poslanici novog saziva kantonalne Skupštine redovno su primali plate i ostale naknade.

Portparol CCI-ja Majda Behram - Stojanov rekla je da je Vlada Livanjskog kantona u tehničkom mandatu cijelu prošlu godinu provela čekajući formiranje nove vlade, te da je bez programa rada održala samo 13 sjednica, a članovi ove vlade na ime neto-plata naplatili su ukupno 321.000 KM.

Ona je naglasila da Vlada u tehničkom mandatu od maja do oktobra prošle godine nije održala nijednu sjednicu, dok je novi saziv kantonalne skupštine u prošloj godini usvojio samo Zakon o izvršenju budžeta za tu godinu.

"Kantonalna skupština za osam mjeseci prošle godine nije održala nijednu sjednicu i po tome je gora od Vlade u tehničkom mandatu, a za svoj nerad predstavnici političkih stranaka u zakonodavnoj vlasti na ime neto-plata, paušala i dnevnica naplatili su 290.000 KM", navela je Behram - Stojanov. 

CCI su podsjetili da je Livanjski kanton jedini u Federaciji BiH koji ni 17 mjeseci nakon opštih izbora u BiH nema novu Vladu, a od prošle sedmice ni Vladu u tehničkom mandatu.