Sunday Times
0

Josip Broz Tito je imao svoje špijune na BBC-u

Sarajevo-x.com
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Grupa doušnika, koju je instruirala Titova obavještajna policija Udba, se pedesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća infiltrirala u Svjetsku službu BBC-a, otkrivaju dokumenti nedavno objavljeni u Sloveniji, prenosi srbijanski Blic.

Zadatak službe je bio da prikuplja informacije o jugoslavenskim i britanskim kolegama, kao i o jugoslavenskim disidentima koji su emigrirali u Britaniju. Jedan od špijuna je bio Slovenac Matija Meršol, koji je u Udbi imao pseudonim Lingvista. On je sedamdesetih godina radio kao spiker na BBC-u u odjelu na slovenskom jeziku, a danas je član Parlamenta Slovenije, piše Blic, pozivajući se na list Sunday Times.

"Iako se BBC predstavlja kao apolitična služba, riječ je o efikasnom mehanizmu britanske indoktrinacije i obavještajne službe", navodi se u jednom od dokumenata Udbe.

Dokumenti također otkrivaju da je Meršol od Udbe dobio i specijalnu kameru kako bi snimio dokumente te da je bio obučen za korištenje šifrovanog pisma.

Meršol je izvještaje slao dva puta mjesečno, ali mu je naređeno da odmah šalje informacije o izvjesnoj grupi političkih emigranata povezanih s tajnom "Mediteranskom akcijom", čija priroda nije poznata.

U dokumentima se navodi da je izvještavao i o kovanju zavjera protiv komunizma, a jednom prilikom je zamalo razotkriven kada je podnio izvještaj o večeri koju je priredila 25-godišnja Jugoslavenka zaposlena u BBC-u.

Ona se, navodno, zbližila sa jednim od gostiju, desničarskim emigrantom, a kada su nakon toga njeni roditelji uhapšeni u Beogradu, požalila se Meršolu i nedvosmisleno ga optužila.

To je navelo njegove nalogodavce da kolege u beogradskoj policiji zamole da više ne hapse njene roditelje, ako ne žele da njihov agent bude razotkriven.

Meršol je, upitan za ove dokumente, izjavio da nikome nije naškodio onim što je radio.

"Čovjek u životu radi mnoge stvari. Svako prosuđuje o svojim postupcima, a ja sam ispod onog što je bilo prije 40 godina podvukao crtu. U to vrijeme smo živjeli u drugačijoj zemlji sa drugačijim sistemom", kazao je on.