Polaganje cvijeća
9

FOTO / Izetbegović: Sarajevo je preteča svega što gledamo u Evropi

FENA
Polaganjem cvijeća i vijenaca danas su predstavnici vlasti i delegacija Grada Sarajeva obilježili Dan grada Sarajeva te odali počast poginulim braniteljima i šehidima grada.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Sarajevo je jedan vitalan i snažan grad, koji ima svoje graditelje, branioce, arhitekte...Sarajevo je nesavladiv grad, a savladao je sve barbare koji su ga napali. Glavni grad BiH je preteča svega onoga što danas gledamo u Evropi", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prije 500 godina, kaže, Sarajevo je imalo abrahamske bogomolje, snažan duh, toleranciju, te vodu i kanalizacije kada to nisu imale evropske metropole.

"Zato je Sarajevo grad za koji se vrijedi boriti", zaključio je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen podsjetio je da današnji dan ima trostruko značenje: proslavu 550 godina od rođenja grada Sarajeva, 67 godina od oslobođenja od fašizma i 20 godina od početka agresije na grad Sarajevo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"U Sarajevu se cijeni da je poginulo više od 18.000 stanovnika ili 1.600 djece, ali mi do sada po imenu i prezimenu i prema mjestu rođenja i pogibije imamo registrirano 11.541 stanovnika. Sva ta imena danas će biti obznanjena kada bude postavljena 11.541 crvena stolica od Vječne vatre duž ulice Maršala Tita do Ali-pašine džamije. To je kultura pamćenja", rekao je Alija Behmen, gradonačelnik Grada Sarajeva.

Smatra da se Dan grada Sarajeva ne obilježava na način da iritira politički i društveni ambijent u BiH.

"Svijet mora znati šta se desilo da bismo izvukli pouke za budućnost", kaže Behmen.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Među gostima iz Barcelone, Vukovara, Dubrovnika, Zagreba, Tirane, Podgorice, Pule, Tuzle, Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Dubrovnik, Kluba Sarajlija Dubrovnik i Dubrovačko -neretvanskog kantona vijenac je položio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

"Čestitam Behmenu i ljudima koji se bore sa Sarajlijama da ovaj grad vrate na stare slave", istakao je Bandić.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović mišljenja je da stari sjaj Sarajevu treba vratiti država i oni koji upravljaju i gradom i državom.

"Građani BiH moraju voditi računa i čuvati tekovine na način da poštuju one stvari kada se obilježavaju ovako značajni datumi bilo da se radi o gradu ili državi. To poštivanje sami sebi pokazujemo učešćem u ovakvim manifestacijama", rekao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.