vijesti
0

Ivo Banac: Ako SAD i EU ovako nastave, doći će do novih sukobljavanja u BiH

Anadolija
Ivo Banac (Foto: Anadolija)
Ivo Banac (Foto: Anadolija)
Ugledni povjesničar, profesor emeritus na Univerzitetu Yale i redovni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Ivo Banac kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da je pitanje jedinstvenog matičnog broja (JMB) prelilo čašu nezadovoljstva u Bosni i Hercegovini, te da se to moglo desiti na nizu drugih pitanja, "ali se dogodilo na ovom".

Poruka je, poručuje Banac, jasna i građani više jednostavno "nemaju strpljenja sa opstrukcijom koja je postala redovna pojava u političkom životu Bosne i Hercegovine".

Etablirane stranke su zakazale

"Gazde iz Republike Srpske insistiraju da oni moraju imati odvojene osobne karte... Oni bi željeli imati odvojeni život, oni bi željeli nekakav Kineski zid, koji su oni, naravno, već dobrim dijelom i stvorili. Ali, niko pametan, naravno, na to ne može pristati. Tako da moram reći da sam ja ohrabren činjenicom da su građani počeli uzimati stvari u svoje ruke. Mislim da je to proces koji će se samo širiti. Jer zbilja ko više ima strpljenja za ovakvo maltretiranje. Nezadovoljstvo naroda, protesti, ako se nastave, to će se na nekakav način morati pretočiti u nekakvu političku volju. Mislim da bi to bilo pozitivno jer je očito da su etablirane političke stranke zakazale. To je posve jasno", priča profesor Banac za agenciju Anadolija.

Siguran je da će predsjednik RS-a Milorad Dodik koristiti sve da dalje razgrađuje BiH.

"Na to jednostavno svi moraju biti spremni. To nije ništa novo. On to radi već duže vrijeme. Jednostavno treba se nositi sa time. On, također, mora znati da postoji jedna granica koju, ako on pređe, jednostavno će izazvati jedan neviđeni bijes društva u BiH. Ja ne bih čak isključio ljude u njegovom vlastitom entitetu. Jer, on njima ne koristi ni najmanje. To će se, također, dogoditi prije ili kasnije. On može zavaravati Srbe sa raznim nacionalističkim opijatima. To može raditi, ali ne može raditi cijelo vrijeme. Ima granica tomu. On će sebe zapitati: ''Što mi možemo dobiti od ove lakrdije koju nam ovaj lažni vođa servira", rekao je Banac.

Nadalje, kaže da se ne bi bojao Dodikovih prijetnji.

"Činjenica je da će on (Dodik) i dalje zaoštravati stvari. On će se u tome urušiti. Ako pokuša nešto i izvan granica kakvog takvog pseudoparlamentarnog ponašanja, onda i za to ima odgovor. Ovo je veliki izazov za međunarodnu zajednicu koja je potpuno zapustila pitanje BiH. Ovo je izazov za SAD koji su nekompetentnim ljudima u Briselu prepustili cijelu situaciju. Ovo je izazov i za EU koja se mora suočiti sa činjenicom da je njezina politika u BiH doživjela krah. Oni moraju to da shvate. I ako ovako nastave, doći će do novih sukobljavanja u BiH. Prema tomu, ako oni misle da su nešto sanirali, recimo, na liniji Beograd-Priština, pa misle da su tu kupili neko vrijeme, mislim da to samo pojačava pritisak za rješenje situacije u BiH", naglašava Banac.

Je li Beograd pustio Dodika "niz vodu"

Na pitanje da li stoje ocjene da je Beograd "Dodika pustio niz vodu" i da je on praktično ostao sam u nastojanjima da slabi državu BiH, Banac je odgovorio:

"To je sigurno nešto što Beograd želi da se vjeruje. Koliko su njega do kraja pustili, to ćemo vidjeti. Mislim da postoje razlike, ali to nije prvi put da postoje razlike. Razlike su postojale već duže vrijeme. Očito je da se Dodik mnogo bolje snalazio u situaciji gdje je u Beogradu bila jedna vlast koja je sebe predstavljala građanskom i liberalnom, a sad odjednom imate ljude koji su tobože na njegovoj valnoj dužini. Ali, oni su zaključili da možda ne žele vezati svoju kesu sa njegovom, svoje projekte sa njegovim", tvrdi Banac za AA.

Presuda u slučaju Prlić i ostali

Banac nije želio komentirati prvostepenu presudu Haškog suda u slučaju Jadranka Prlića i ostalih kojom je bivši vrh Hrvatske proglašen suodgovornim za udruženi zločinački poduhvat u BiH:

"U toku su sudske procedure koje još nisu završene. I dok to nije završeno, najpametnije je ne ulaziti u to. Ja ću se tog držati. Ja nemam što o tome reći. Ja sam o situaciji koja je inkriminirana govorio kad je bilo vrijeme 1992. i 1993. godine", naglasio je.