Moderne operativne metode
12

Italijanski doktori obučavaju bh. hirurge laparaskopskoj tehnici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Specijalisti mini-invazivne hirurgije prof.dr. Giusto Pignata iz Italije i dr. Srđan Mijatović iz Srbije na čelu sa šefom Klinike za onkološko i glandularnu hirurgiju prim.dr. Šefikom Bešlićem u ponedjeljak će na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prvi put u BiH izvesti hemikolektomiju s posebno specifičnim jednoportnim sistemom.

Također, izvršit će i laparaskopsku operaciju totalne gastrektomije multiportnim sistemom.

"Ove operativne zahvate mi već godinama radimo, ali klasičnom tehnikom, pomoću otvora veličine do jednog centimetra. Laparaskopska tehnika radi se kroz otvore veličine 3 do 4 cm, kroz koje se mogu uraditi velike operacije. Znači samo sa jednom malim rezom", rekao je za Agenciju Fena dr. Šefik Bešlić.

Vremenski takve operacije su, istakao je, nešto duže nego kada se rade klasičnom tehnikom.

Međutim, prednost laparaskopske tehnike je pri postoperativnom liječenju jer je "manja mogućnost komplikacije na trbušnom zidu u odnosu na klasičnu tehniku“.

"Zbog toga ti pacijenti mogu nekoliko dana ranije da idu kući s tim ako je sve unutra uredu. Najvažnije je šta je u unutrašnjosti urađeno s obzirom na to da većina pacijenata gleda kolika je rana", objasnio je Bešlić.

Dakle, i klasičnom tehnikom i laparaskopijom rade se potpuno iste stvari prilikom ovakvih zahvata, za koje nažalost hirurzi na Klinici za onkološko i glandularnu hirurgiju nisu obučeni.

"Takva je situacija samo iz razloga što nismo finansijski mogli da pratimo razvoj te tehnologije jer je to za nas pogotovo nakon rata bilo veoma skupo. Radi se o potrošnoj opremi, koja za jednu operaciju iznosi otprilike 1.000 KM (jedan aparat) dok cijela operacija sa najmanje deset doktora košta 250 KM", istakao je za Fenu Bešlić.

Za potrebe sutrašnjih operacija firma Covidien&Sedzan je finansirala opremu, a koja je zaslužna za dolazak jednog od najvećih svjetskih imena na području laparaskopske hirurgije doktora Giusto-a Pignata u Sarajevo, gdje vlada veliko interesovanje za njegove sutrašnje radionice i predavanja na KCUS-u.

Pignata je u nedjelju u Sarajevu izrazio zadovoljstvo što će sa svojim timom ljekara iz Italije imati priliku svoje iskustvo prenijeti doktorima u BiH.

"Pokazat ću jednostavniji pristup kada je u pitanju hirurgija da bismo omogućili manju traumu pacijentu", kazao je Pignata. Uprkos ekonomskoj krizi koja vlada u čitavom svijetu, naglašava da tehnologiju trebamo iskoristiti.

Zahvaljujući industrijskom razvoju, danas abdominalni operativni zahvati, kaže Pignata, ne predstavljaju velike poteškoće za pacijente.

Specijalista Mijatović istakao da će u ponedjeljak u Sarajevu biti predstavljena i robotska hirurgija, odnosno prezentacija rektalne resekcije pomoću robota Tme By Robotic Da Vinci System.

Mentor prezentacije bit će specijalista robotske hirurgije Franco Badessi, koji je naveo da će govoriti o posljednjim dostignućima tehnologije pri hirurškim zahvatima posebno u predjelu torza, dodajući da se uvijek treba imati na umu da robot nije hirurg, nego samo mašina iza koje mora stajati dobar hirurg.