vijesti
2

Ismeta Dervoz u Parizu na sjednici Komiteta za nediskriminaciju i jednakost PSVE

FENA
Ismeta Dervoz
Ismeta Dervoz
Članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i prva potpredsjednica Komiteta za nediskriminaciju i jednakost PSVE Ismeta Dervoz učestvovaće u radu sjednice tog komiteta, koja će biti održana u Parizu u ponedjeljak, 8. septembra 2014. godine.

Na sjednici Komiteta bit će, između ostalog, riječi i o stupanju na snagu Istanbulske konvencije, što će biti svečano proglašeno na međunarodnoj konferenciji koja će se tim povodom održati u Rimu 18. i 19. septembra ove godine.

BiH je šesta među zemljama članicama PSVE koja je potpisala i ratifikovala ovu Konvenciju, koja predstavlja do sada najsnažniji pravni instrument za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Tokom jednodnevnog zasjedanja u Parizu članovi Komiteta imat će priliku da o različitim temama razmijene mišljenja sa Brigitte Gonthier - Maurin, predsjedavajućom Delegacije za prava žena i jednake šanse za muškarce i žene Senata Francuske, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.