vijesti
0

Igor Lukšić: Ne želimo novu Jugoslaviju, inicijativa G6 nas treba odvesti u EU

Klix.ba
Igor Lukšić (Foto: AFP)
Igor Lukšić (Foto: AFP)
Inicijativa za formiranje "balkanske šestorke" ili G6 nije pokušaj da se stvori nova Jugoslavija. To je strateški projekt od zajedničkog interesa koji će ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU), izjavio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Tokom održavanja 68. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, predstavnici zemalja Balkana sastali su se i razgovarali o G6 inicijativi koja je izazvala brojne kontraveze.

Crnogorski ministar je izjavio da je Generalna skupština UN-a dobra prilika za održavanje različitih vrsta susreta koju je on iskoristio da ugosti takva dva.

U okviru predsjedavanja Crne Gore Američko-Jadranskom poveljom održan je ministarski sastanak zemalja članica Jadranske i Baltičke povelje, te regionalni sastanak posvećen inicijativi G6.

Prvi sastanak, na Lukšićevu inicijativu, održan je s ciljem pregovaranja o pristupanju Sjevernoatlanskom savezu (NATO). Prilikom sastanka učesnici su izmijenili mišljenja, iskustva i znanja s ciljem da pokušaju ojačati eurobaltičku perspektivu Crne Gore i razmotre mogućnosti pristupu.

"Kao što znate, Hrvatska i Albanija su već ušle u NATO, što je i naš cilj", rekao je Lukšić, dodavši da cijeni podršku koju Crna Gora dobiva od zemalja regije, a koje su već NATO članice, uključujući Tursku.

Za drugi sastanak Lukšić kaže da je to, također, inicijativa od regionalnog interesa i neformalnog je karaktera. G6 za cilj ima udružiti zemlje regije s ciljem bržeg pridruživanju Evropskoj uniji.

"Ideja okupljanja šest zemalja zapravo je inicijativa da se ojača njihova evropska perspektiva. Jer, nakon što je Hrvatska pristupila EU, proći će dosta vremena dok neka druga zemlja sa Balkana pristupi EU i to vrijeme trebamo iskoristiti bolje nego što smo to ranije činili'', kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, cilj je smanjiti troškove za biznismene i bolje organizirati mehanizme za borbu protiv organiziranog kriminala.

"Sve su to važni zadaci koje moramo odraditi na nešem putu ka Evropi", dodaje ministar Crne Gore.

Na pitanje o negativnim reakcijama na ideju i njenom poistovjećivanju G6 sa krnjom bivšom Jugoslavijom, Lukšić ističe da ni on ne želi biti dijelom nove Jugoslavije.

Smatra da su mediji odveli priču u pogrešan smjer i da ona nije dobro shvaćena.

"Govorimo o neformalnom ujedinjenju i saradnji pod nadzorom Vijeća za regionalnu (IRC) saradnju u Sarajevu koje će koordinirati i pripremiti naše zemlje za članstvo u EU", pojašnjava Lukšić, dodavši:

"Niko ne govori o obnavljanju Jugoslavije, to je pogrešan koncept".

Lukšić spominje trilateralne sastanke Srbije, Bosne i Turske, sastanke Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije i navodi ih kao dobre primjere regionalnih inicijativa.

Upitan za mišljenje o negativnoj reakciji bivšeg hrvatskog predsjednika Mesića, kao i o tome da je Kosovo veoma skeptično prema ovoj ideji, Lukšić samo ponavlja da je "poenta ideje udruživanja u strateškoj implementaciji važnih projekata kako bi se ubrzao proces pristupanja EU."

"Ne trebamo gledajući drveće zaboraviti na šumu. Nadamo se da ćemo jednog dana naći svoje mjesto u EU i, svi mi koji to želimo, u NATO", zaključuje Igor Lukšić.