Humanitarne akcije
6

"Yarn Bombing Sarajevo" u još jednoj humanitarnoj akciji

FENA
Članovi neformalne grupe "Yarn Bombing Sarajevo" su nakon akcije jučer uručili 33 šala Službi za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku, koja djeluje u sklopu Disciplinskog centra za maloljetnike Kantona Sarajevo.

Neformalna grupa pletilja i pletača iz "Yarn Bombinga Sarajevo" je šalove plela tokom posljednjih mjesec dana u želji da djeci daruju simboličan praznični poklon i tako pomognu rad Službe.

Šalove su u prostorijama Službe primili Elmedin Zuko, šef Službe, te pedagoginja Selma Čokalović, koji čine dio malog i predanog tima ove Službe koja se svakodnevno trudi da olakša život djeci iz socio-ekonomski ugroženih porodica, koja su prisiljena raditi na ulici ili su izložena drugim vidovima eksploatacije, nasilja i kršenja dječijih prava.

Nova akcija kolektiva "Yarn Bombing Sarajevo" inspirirana je željom da se najugroženijoj djeci uruče pokloni koji će im koristiti u hladnim danima.

Prosječno Služba zbrinjava 30-ak korisnika, ovisno o različitim okolnostima, tako da je kolektiv Yarn Bombing Sarajevo posebno zadovoljan što je uručeno dovoljno šalova koji odgovaraju različitim uzrastima, kako bi svako dijete koje koristi usluge Službe moglo dobiti po jedan.

U prostorijama Službe, koja radi 24 sata, djeca mogu da se okupaju, presvuku, jedu, urade zadaću, te da učestvuju u nekoj od brojnih radionica.

Kolektiv Yarn Bombing podsjeća građane i građanke Sarajeva na moć solidarnosti i na potrebu za građanskim udruživanjem unutar samih zajednica, kako bi se moglo pomoći onima kojima je to potrebno.

Ukoliko ste u mogućnosti – donirajte: hranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine, igračke, kako Službi za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku, tako i drugim institucijama i organizacijama, saopćio je "Yarn Bombing Sarajevo".