Humanitarne akcije
0

Učenici u Cerskoj dobili vrijedne donacije

Klix.ba
Učenici Osnovne škole Vuk Karadžić Vlasenica – Područno odjeljenje Cerska obradovani su vrijednom donacijom.

Mališani u Cerskoj dobili su na upotrebu uređenu i opremljenu učionicu i školsku biblioteku, uručeni ime je kompjuterska oprema te pojedinačni paketi sa hranom, školskim priborom, higijenskim potrepštinama za njih i njihove porodice.

Ovu vrijednu donaciju učenicima i nastavnicima Područne škole u Cerskoj uručili su uposlenici kompanije Roche u Bosni i Hercegovini koji su predaju donacije iskoristili za druženje sa mališanima iz Cerske i njihovim roditeljima, koji su toplo pozdravili goste iz Sarajeva.

Obraćajući se učenicima koji u Područnom odjeljenju Cerska pohađaju nastavu od prvog do petog razreda, Adnan Filipović, generalni direktor Roche d.o.o. – Roche Ltd, rekao je da ova donacija označava početak jednog prijateljstva.

"Vaši roditelji su vam sigurno rekli da je znanje jako važno. I jeste, iz dva razloga. Kao prvo, znanje vam omogućava da napredujete u životu i nađete zaposlenje te tako osigurate i sebe i svoje porodice. Kao drugo, znanje je važno jer vam ga niko ne može oduzeti, ono što naučite i znate zauvijek ostaje vaše. Ovo današnje druženje je prvi dio naše akcije, koju ćemo nastaviti 15. juna, kada ćete vi zajedno sa vašim nastavnicima i roditeljima doći u Sarajevo. U Sarajevu ćemo posjetiti Zoološki vrt, prošetati Baščaršijom i opet se lijepo družiti", istaknuo je Filipović.

U izjavi za predstavnike medija, on je naglasio da izuzetno zadovoljstvo predstavlja to što u godini kada kompanija Roche obilježava deceniju uspješne kampanje "Roche Children Walk" - (Roche šetnja za djecu), uposlenici Roche u BiH su u Cerskoj u humanoj misiji koja ima za cilj pružiti pomoć djeci, učenicima Osnovne škole Vuk Karadžić, Područno odjeljenje Cerska

On je pojasnio da uposlenici kompanije Roche u cijelom svijetu, pomažu mališanima afričke države Malawi, a uposlenici ove kompanije u Bosni i Hercegovini, smatraju svojom ljudskom dužnošću da pomažu, kako mališanima u Malawiu, koji žive u jako teškim uslovima, tako i djeci u Bosni i Hercegovini.

"Djeca, mahom povratnici u Cersku, pravi su mali heroji koji svoje prve korake u život čine u uslovima za koje smatramo da mogu i moraju biti puno bolji. Zato smo se opredijelili da ove godine pomognemo upravo njima, obnovom jedne učionice i školske biblioteke, donacijom računarske opreme, sportskih rekvizita i pojedinačnih paketa sa hranom i školskim priborom za mališane Cerske. Ovu akciju smatramo našim ulaganjem u budućnost svih nas, jer ulažemo u djecu i njihovo obrazovanje. Ovim putem želimo pozvati i druge da pomognu mališanima Cerske, da onoliko koliko su u mogućnosti doprinesu njihovom sretnijem djetinjstvu i svjetlijoj budućnosti", apelirao je Filipović.

Zahvaljujući na donaciji, Alema Talović, profesorica razredne nastave u Područnom odjeljenju Cerska istaknula je kako ova pomoć, ali i posjeta puno znači mališanima i njihovim roditeljima.

"Život se ovdje odvija u veoma teškim uslovima. Prije rata, ovu školu pohađalo je oko 700 učenika, radilo se u tri smjene. Danas naša škola broji 26 učenika koji nastavu pohađaju u kombinovanim razredima. Njima i njihovim roditeljima ova pomoć znači puno, jer se radi o povratničkim porodicama u kojima niko ne radi, pomoći nema. Zato vam puno hvala za sve", istaknula je Talović.

Mališani iz Cerske goste iz Sarajeva i svoje roditelje oduševili su kratkom predstavom u kojoj su izveli dječije pjesmice i recitacije. Druženje je nastavljeno slikanjem ruku prijateljstva i prigodnom zakuskom koju su osigurali gosti iz Sarajeva.