Darujte igračke, slatkiše i pribor
356

Sva djeca zaslužuju paketiće, pomozite da ih dobiju

Piše: E. G.
Akcija Udruženja altruista "Dobro" u kojoj se već šesti put prikupljaju paketiće za djecu širom BiH, organizuje se i ove godine. Svi vi koji želite obradovati mališane kojima roditelji neće moći priuštiti paketić imate priliku odazvati se i donirati nešto za djecu.

"Paketići za sve" je akcija koja ima za cilj da bar malo unese radosti u život djece iz socijalno ugroženih porodica.

"Ukoliko su djeca socijalno ugrožena mi to prvo provjerimo tako što uzimamo liste djece iz škola ili iz službi za socijalni rad ili dajemo paketiće djeci sa spiska koji mi već imamo. Na osnovu provjere tih podataka i spiskova mi sami pakiramo te poklone i dijelimo ih. Imamo saradnju sa centrima za socijalni rad iz cijele BiH i sa nevladinim organizacijama, uz njihovu pomoć također dobijemo spiskove djece čije su porodice u teškoj materijalnoj situaciji", kazala je za Klix.ba Fedra Hrnić, volonterka Udruženja "Dobro".

Prethodnih godina akcija "Paketići za sve" je bila izuzetno uspješna. Prošle godine je napravljeno i podijeljeno gotovo 2.000 paketića djeci iz cijele BiH, a u posljednjih pet godina je podjeljeno više od 7.000 paketića.

"Ove godine je akcija malo slabija. Ne znam zbog čega, možda su svi u malo težoj finansijskoj situaciji. Ukoliko ljudi ne mogu dati novac za paketiće, mi to od njih i ne tražimo. Apelujemo na građane da doniraju slatkiše, školski pribor, kape, šalove, slikovnice, igračke..., sve ono što bi moglo da se spakuje u paketić za djecu uzrasta do osam godina", kaže Hrnić.

Akcija se provodi u cijeloj BiH, za djecu Mostara i okolice će biti organizirana i priredba, podjela paketića ukoliko ih se prikupi dovoljno bit će i u Stocu, Zenici, Tuzli, Visokom...

"S obzirom da je ove godine slabiji odziv građana, mi volonteri smo odlučili u Sarajevu organizirati i postaviti 'kasice dobrice' koje su postavljene na dosta lokacija, u dosta kafića", kaže Hrnić.

Kada uđete u neki kafić pogledajte ili pitajte konobara ima li u tom lokalu "kasica dobrica" i izdvojite onoliko koliko možete.

U kinu Kriterion 6. decembra će biti održan i koncert grupe Billy Andol, a sav prihod od ulaznica će ići za paketiće.

Više informacija o Udruženju "Dobro" možete pronaći na njihovoj stranici, kao i na Facebook grupi, gdje možete pratiti akcije i saznati gdje su mjesta na kojima možete darovati poklone za djecu.

Ukoliko ste u mogućnosti darujte barem slatkiš ili igračku za ovu djecu, neka se bar pred novogodišnje praznike osjećaju voljeno i neka budu sretni s paketićem u ruci.