Humanitarne akcije
51

Rotary Club organizuje "Koncert za izvrsnost": Uživajte u sevdahu i stipendirajte učenike

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Rotary Klub Sarajevo organizira tradicionalni donatorski "Koncert za izvrsnost" koji za cilj ima prikupljanje sredstava za stipendiranje nadarenih učenika partnerskih srednjih škola. Koncert će se održati u Domu Oružanih snaga BiH i namijenjen je za sve ljubitelje tradicionalne bosanske sevdalinke i dobročinitelje.

Rotary Club je svjetska organizacija koja okuplja osobe različitih profesionalnih kvalifikacija koje su posvećene humanim ciljevima i cijene visoka etička načela, te šire dobru volju. Ideja je potekla od advokata Paula Harrisa koji je osnovao prvi klub 1905. godine u Chicagu, dok je u Sarajevu osnovan 1930. godine. Fokus djelovanja organizacije su mladi, pa se tako i ovaj koncert održava u tu svrhu.

"Ovaj koncert je prilika da se uz lijepo druženje još jednom svi okupimo i prikupimo sredstva za stipendiranje srednjoškolaca. Prošle godine smo sakupili sredstva za stipendiranje 12 učenika, a ove godine planiramo 15. Iz godine u godinu pokušavamo osigurati sve više sredstava. Stipendija iznosi 100 KM na mjesečnom nivou i mnogo znači učenicima da osjete da ima neko ko prepoznaje njihov trud. Osim stipendije, imaju mogućnost da se priključe našem klubu i učestvuju u razmjenama i kampovima za mlade", rekao je predsjednik Rotary Cluba Sarajevo Mirza Ponjavić.

Rotary Club putem svojih podklubova Rotaract i Interact organizuje razmjenu učenika iz BiH u SAD, Austriju i Njemačku, te kampove za mlade u Austriji i Njemačkoj, što je prilika da razmijene ideje, prošire svoje jezičko znanje i sklapaju nova prijateljstva. Novac od koncerta namijenjen je za stipendiranje učenika za sljedeću godinu.

"To su nadareni učenici srednjih škola koji su odlični i primjerni učenici, te se bave i drugim aktivnostima. Kada konkurišu za stipendiju moraju pisati i eseje. Stipendija jeste simbolična, ali je uvod u lijepo druženje jer se sa drugim stipendistima druže, ulaze u klub da uče i slijede ideje da pomažu zajednici i učine nešto za svoje vršnjake", rekla je Neira Hodžić, koordinatorica servisa za mlade RCS.

"Koncert za izvrsnost" održat će se u četvrtak, 3. decembra, u Domu OS BiH, a nastupit će gitarista Boško Jović, violinista Vanja Radoja i klarinetist Mustafa Šantić. Svaka ulaznica je istovremeno i donacija od 50 KM i prilog je Fondu Rotary Kluba Sarajevo za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.