Humanitarne akcije
1

Potresna priča o Sabiri i Hazimu: U dobru i zlu bez obzira na sve

Piše: J. H.
Sabira Merdžanić već dvije godine živi u jednoj vrsti kome. Preživljava zahvaljujući lijekovima i medicinskim pomagalima za koja mjesečno treba više od 500 maraka. Suprug Hazim ne odvaja se od nje. Cijeli dan i noć pomaže joj, pravi lijekove, hranu, spava na podu pored nje... Zbog svega ovoga, nije u mogućnosti raditi i na taj način zaraditi novac potreban za liječenje supruge. Ovoj porodici potrebna je naša pomoć.

Da ljubav ne poznaje granice bez obzira na prepreke, dokaz je i bračni par Merdžanić iz Hrasnice kod Sarajeva. Teška sudbina je htjela da Sabira i Hazim zamijene uloge, ali da nikad ne posustanu u pomoći jedno drugom. Naime, Hazim je u ratu teško ranjen u noge i zahvaljujući Sabiri, uspio se dići iz kreveta i ponovo prohodati. Danas, Hazim nadljudskim naporima i sa neizmjernom ljubavi radi to isto za Sabiru.

"Ona je mene njegovala u ratu, digla me na noge... Ja imam nju, ona ima mene. Tako će biti zauvijek", kaže Hazim za Klix.ba.

Sabira, 45-godišnja domaćica, pala je u jednu vrstu kome sredinom maja prošle godine. Usljed visokog pritiska došlo je do aneurizme, nakon čega su joj pukle dvije vene u mozgu. Od tada, nepomična leži u krevetu.

"Ne jede niti pije na usta. Hranim je preko cjevčice u stomaku, kroz koju ubrizgavam kašastu hranu, čaj, sok, vodu... Ne može pričati, a ponekad reagira na mene i djecu kad joj nešto govorimo", kaže naš sagovornik koji je 30-postotni ratni vojni invalid.

"Imam 30 maraka invalidnine, a ona doija 400 maraka na račun tuđe njege. Tu je i stariji brat koji mi pomaže kada je riječ o novcu", kaže Hazim.

Na lijekove, hranu i medicinske potrepštine mjesečno potroše više nego što dobiju. Sve lijekove, koji su izuzetno skupi, kupuje. Jedino lopril, kaže, dobija na recept.

"Uz nju sam 24 sata. Prostrem sebi na pod i spavam pored nje. Svaki dan je isti. Ujutro ustajem u sedam sati, pravim Sabiri doručak koji se uglavnom sastoji od medolina ili čokolina i ostale dječije hrane. Nakon doručka je podignem da sjedi. I ja sjedim pored nje kako bih koj držao glavu. Nakon toga pripremam ručak i u 12 sati je ponovo nahranim. Sat kasnije je okrenem na lijevu ili desnu stranu, pa je ponovo vratim na leđa. Oko pola pet ponovo je nahranim i dignem da sjedi. U devet je večera, uglavnom voće. Onda sve ispočetka", opisuje Hazim jedan dan sa suprugom Sabirom.

Mjesečno, Sabiri su potrebne tablete Lioresal i Piracetam, antidekubitne kreme, sterilne gaze, sterilne rukavice, silikonski kateteri, voda, gel i kese za kateter, šprice za peg, Povidon jod i Nutricija energy.

Broj telefona porodice Merdžanić je 070/245-972. Ukoliko želite pomoći porodici Merdžanić možete to uraditi preko Udruženja Pomozi uplatama na sljedeće račune.

Transakcijski račun za uplate u BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BIH - 154-160-20044490-67 Za uplate iz inozemstva:

Bank name: Intesa Sanpaolo Banka BiH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067

Udruženje Pomozi, Brčanska 17, 71000 Sarajevo Svrha: Za Sabiru M.