Humanitarne akcije
67

Porodica Bajraktarević moli za pomoć kako bi pokrili kuću prije zime

Klix.ba
Da život zaista može biti vrlo surov, dokazuje još jedan primjer iz Bosanske Otoke. U ulici Podmračajska, sa dvoje djece, žive ili bolje rečeno sa životom se bore Jasmina i Safet Bajraktarević.

Porodica Bajraktarević nema ni osnovne uvjete za život, pa tako su vrlo često i bez hrane. Rade sve i svašta da bi zaradili koju marku i djecu nahranili. Kako kažu, nekako i uspijevaju u tome, ali ono što predstavlja ogroman problem je krov na kući koju su izgradili prije trinaest godina. Propao je i ne smije dočekati zimu. Inače im prijeti prokišnjavanje ili potpuno propadanje, a to bi u bukvalnom smislu značilo katastrofu za četveročlanu porodicu.

Prilikom posjete porodici Bajraktarević u srijedu, predstavnici Općine Bosanska Krupa koji su za prvu pomoć uručili paket hrane, zatiču Jasminu samu u kući. Djeca su u školi, a Safet je otišao trbuhom za kruhom, cijepati drva. Tridesetpetogodišnja supruga ispričala im je kako teško prolaze kroz život. Kaže da nekad ne vidi nijedan izlaz iz teške situacije, da je bezbroj puta kraj ručka ostala gladna samo da bi desetogodišnjoj Saniti i šesnaestogodišnjem Sananu bilo dovoljno.

Muž joj je demobilisani borac Armije BiH. Prije rata je pet godina radio u Zagrebu, bio dioničar u jednom dioničkom društvu. Početkom rata, te dionice je prodao, nezakonito je pješice prešao granicu i došao da se bori za svoju zemlju. Kako ističe Jasmina, novac od prodaje tih dionica potrošio je na kupovinu oružja kako bi na svaki mogući način doprinio Armiji BiH.

Nakon završetka rata, tri godine sa ženom je proveo u tuđoj garaži u Bosanskoj Otoci, a onda, zahvaljujući poslu pri vojsci, uspijeva izgraditi kuću u kojoj danas žive. Nažalost, ne na svom zemljištu pa zbog toga nije imao koristi od brojnih poslijeratnih donacija.

Sve bi se nekako izdržalo, kaže Jasmina već kroz plač, da imaju dobar, siguran krov nad glavom. Za tu su namjenu već kupili građu i pokrivenu je čuvaju u dvorištu kuće. Kupili su je od kredita koji su otplaćivali nekoliko godina. Na pitanje kako, Jasmina kaže: "To samo mi znamo".

Kako bi se rekonstruisao krov, prema slobodnoj procjeni potrebno je od dvije do tri hiljade KM, i to samo za materijal. Imaju dobre komšije koji će biti besplatna radna snaga.

Jasmina u svoje i u ime svih članova porodice moli za pomoć. Nebitno joj je da li će to biti novac ili potreban materijal, bitno je samo da se nekako završi krov prije nego što zima pokaže svoje prave zube.

Općina Bosanska Krupa u narednom periodu će pokušati iznaći način da pomogne porodici Bajraktarević, ali mole se i svi ljudi koji su u mogućnosti da to isto urade. Svaka pomoć je dobrodošla, a pogotovo ona koja bi namjenski išla za igradnju krova.

Ukoliko neko zaista želi pomoći, sve potrebne informacije može dobiti na broj telefona porodice Bajraktarević +387(0)37 47 75 06 ili na brojeve telefona Općine Bosanska Krupa.