Prikuplja novac za liječenje
0

FOTO+VIDEO / Otvorena izložba slika Mije Jeličić u galeriji "Java"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Izložba slika teško oboljele Mije Jeličić, kćerke poznatog bh. glumca Mladena Jeličića Troke, otvorena je večeras u Galeriji savremene umjetnosti "Java" u Sarajevu.

Izloženo je 27 slika rađenih na svili posebnom vrstom boja. Radovi odišu optimizmom, maštovitošću i životom, uz pregršt detalja i intenzivnih boja, podsjećajući na vitraž. Motivi su različiti, a posebno se izdvaja serija radova motiviranih svjetskim kuhinjama. Dio radova je stariji i datira iz 2007. godine, dok je većina nastala od 2009. godine do danas.

Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod će biti usmjeren u fond za njeno liječenje.

"Galerija "Java" je primila Mijine slike, te je ovo prvi put da su san i java potpuno povezani u vrlo čvrstu cjelinu, jer su Mijini radovi apsolutni san. Njene su slike jako vesele. Ona je kompletan autor. Sada je uradila seriju radova sa svjetski poznatim kuhinjama, a posebno bih izdvojio Grčku - na toj slici je cijela povijest Grčke, od Dionisija, Kerbera, Neptuna, meduze, Trojanskog konja i drugih mitoloških likova", istaknuo je Mladen Jeličić Troka na otvaranju izložbe.

On pojašnjava da je Miji već transplantiran bubreg, te da čeka na transplantaciju pankreasa. Naveo je podatak da u BiH trenutno nedostaje oko 2.700 bubrega za transplantaciju. Prva liječnička prognoza je bila da će Mia ostati u Pizi u Italiji oko dvije do dvije i po godine, ali ona je na liječenju već četiri i po godine.

"Cooperacione Italijana i Crveni krst Italije snose sve bolničke troškove Miji. Međutim, ona je u Italiji već četiri i po godine i mora biti udaljena od bolnice najviše dva sata kako bi u datom trenutku mogla odmah biti upućena na operaciju. Životni troškovi u Italiji su ogromni", ističe Troka.

Također je podvukao podatak da Mia i još 13 pacijenata u Sarajevu primaju lijek "prograf", koji je jako skup i moraju ga koristiti svi kojima je urađena transplantacija. Pored ostalih lijekova koje moraju koristiti takvi pacijenti, mjesečna doza "prografa" prelazi cijenu od 700 eura.

Kustos Galerije "Java" Damir Nikšić smatra da ćemo kroz seriju Mijinih radova, posebno onih s motivima svjetskih kuhinja, prošetati meridijanima svijeta.

"Svaki od ovih radova predstavlja jednu pozornicu, jedan magičan teatar određene kulture koju, pored arhitekture, kostima, istorije i običaja neizostavno odlikuje i lokalna kuhinja. Ove slike nas pozivaju na čitanje i istraživanje, na avanturističko i hedonističko putovanje kroz rukopis autoričine interpretacije različitih kultura i njihovih mirisa", naveo je on.

Uz slike, na izložbi se prodaju i kalendari s Mijinim slikama 12 svjetskih kuhinja, uz adekvatan recept iz te zemlje, kao i razglednice.

Izložba će biti otvorena tokom decembra i januara naredne godine.