Humanitarne akcije
1.4k

Nekada mi, sada oni: Pomozi.ba prikuplja pomoć za izbjeglice iz Sirije u Srbiji, pomozite i vi

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je 1. septembra akciju za pomoć izbjeglicama iz Sirije koje se nalaze na ulicama Srbije. Akcija se zove "Nekada mi, sada oni" čime se pokazuje suosjećanje bh. naroda koji su prije više od dvije decenije doživjeli istu sudbinu.

Elvir Karalić iz Udruženja Pomozi.ba kazao je kako se veliki broj udruženja, firmi i pojedinaca priključio akciji, te da je do sada prikupljeno blizu 70 tona pomoći.

"Prema dosadašnjim predviđanjima ne očekuje se veliki priliv izbjeglica u BiH tako da ćemo svu pomoć distribuirati u Srbiju. Odziv je dobar, ali moramo uzeti u obzir da su se ljudi u BiH i dijaspori istrošili u prošlogodišnjim poplavama, a ipak nisu ostali ravnodušni. Akcija će se odvijati planski i svi će dobiti ono što im je najpotrebnije", rekao je Karalić.

Akciji su se pridružila i udruženja Nahla iz Sarajeva i Tuzle, ABC i skiperi s Une, Humana garda Slanog grada Tuzla, a u narednim danima očekuje se saradnja i s drugim gradovima. Iz Pomozi.ba rekli su da će novčana sredstva prikupljena u ovoj akciji biti utrošena u kupovinu neophodnih artikala od isključivo domaćih kompanija, kako bi pored pomoći nedužnoj djeci na taj način ojačali privredu naše zemlje.

"Svako dijete na svijetu zaslužuje da ima porodicu i sretno djetinjstvo, ne tako davno i sami smo bili svjedoci slične situacije kada smo tražili spas za sebe i svoje najbliže. Sada nam se pružila prilika da učinimo nešto za ovu djecu koja su dospjela do naših prostora i treba da budemo sretni zbog činjenice da su uspjeli živi i zdravi prevaliti tolike kilometre i koliko god da je tužna slika kada ih vidimo da spavaju po parkovima to ne treba da nas rastužuje već trebamo biti sretni što nisu ostali u nekoj od bolnica u ratom zahvaćenim prostorima. Učinimo njihov život ljepšim", navode iz udruženja.

Izbjeglicama je najpotrebnije sljedeće:

• voda • dezinfekciona sredstva

• vlažne maramice (manja pakovanja) • mlijeko za bebe (isključivo Laktovit, jer ga mogu piti djeca od 0 do 2 godine) • kašice za bebe • pelene za djecu (sve veličine) • konzerve koje ne moraju stajati u frižideru (pašteta, tunjevina, pileći narezak) • donji veš (nov, jer ne želimo da degradiramo te ljude) • hurme (zbog njihove visoke energetske vrijednosti) • kabanice • deke

Za sva pitanja vezana za ovu akciju možete se javiti na broj telefona 060 34 88 599 kao i na email: [email protected].

Donirati možete i putem stranice na CityDeal-u, kupovinom vaučera u iznosu od 5 KM.

Transakcijski račun za uplate iz BiH: Intesa Sanpaolo Banka BIH – 154-160-20044490-67

Za uplate iz inozemstva: Intesa Sanpaolo Banka BIH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067 Udruženje Pomozi, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8 71000 Sarajevo

Svrha: Pomoć za izbjeglice Paypal: [email protected].