Prihvatio ponudu za smještaj
0

FOTO / Nakon sedam godina, Bajram Sopi će dobiti krov nad glavom

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Bajram Sopi, <a href="http://www.sarajevo-x.com/bih/humanitarne-akcije/bajram-sopi-na-minusima-sa-psima-spava-ispod-drveta/120109115#">beskućnik o kojem smo pisali prije nekoliko dana</a>, dobit će krov nad glavom zahvaljujući naporima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži, općinskim službama, Kantonalnom centru za socijalni rad i Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo.
Bajram Sopi u prostorijama Općine Novo Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Bajram Sopi u prostorijama Općine Novo Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Bajram Sopi je u posljednjih sedam godina živio po sarajevskim parkovima i ispod mostova. Uz pomoć nekoliko institucija, bivši pripadnik Armije RBiH dobit će krov nad glavom.

Zahvaljujući naporima nekoliko institucija, ovaj bivši pripadnik Armije RBiH će uskoro dobiti smještaj.

Kako nam je potvrdio načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, nadležne službe ove Općine, Centar za socijalni rad i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo bavili su se u nekoliko navrata pitanjem pomoći i smještaja Bajrama Sopija.

Međutim, Bajram je svaki put odbijao pomoć i smještaj, jer, kako nam je kazao u prvom razgovoru, nije mogao plaćati kiriju i režije od 310 maraka penzije koju dobija.

Sredinom novembra prošle godine, Sopiju je ponuđen smještaj u ustanovi za socijalnu zaštitu, koji mu je ponudio Kantonalni centar za socijalni rad. Međutim, Bajram je to ponovo odbio.

Izjava Bajrama Sopija u kojoj odbija smještaj u ustanovi socijalne zaštite (Foto: Sarajevo-x.com)
Izjava Bajrama Sopija u kojoj odbija smještaj u ustanovi socijalne zaštite (Foto: Sarajevo-x.com)
"Odmah smo mu ponudili i novčanu pomoć, onoliko koliko mi zakonski možemo dati. Međutim, Bajram Sopi se nikada nije pojavio, niti došao u našu općinu. Ako čovjek neće, mi ga ne možemo natjerati na to. Imamo sličnih slučajeva za koje plaćamo i pomažemo im", kaže Koldžo te dodaje:

"Ministarstvo za boračka pitanja KS se obavezalo još sredinom novembra prošle godine da će u narednih 12 mjeseci plaćati zakup stana. Međutim, nije postojala dobra volja Bajrama Sopija", dodao je Koldžo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (Foto: Sarajevo-x.com)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (Foto: Sarajevo-x.com)
Danas je Bajram Sopi došao u prostorije Općine Novo Sarajevo gdje su mu je ponovo ponuđena jednokratna novčana pomoć i plaćanje smještaja. Ovaj put, na upit pomoćnice načelnika iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu Enise Ibrahimović da li želi prihvatiti pomoć u vidu plaćanja kirije u narednih 12 mjeseci, Sopi je odgovorio potvrdno.

"Jedva čekam da se maknem ispod onog drveta. Nema potrebe da živim više tamo. Cuke ću ostaviti, njih neću voditi", kazao je Sopi.

Kako nam je potvrdio, nije bolestan, u proteklom periodu udebljao se sedam kilograma. U novom smještaju će, kaže, sam sebi kuhati, čistiti i prati.

"Na Kosovu imam dva vinograda i kuću. Prodat ću tu zemlju i pola kuće, pa ćemo vidjeti da šta kupim ovdje", kaže 58-godišnji Bajram Sopi.

Tako će, nakon sedam godina života po parkovima i ispod mostova, Bajram Sopi dobiti krov nad glavom. Možda je mogao i prije nekoliko mjeseci prihvatiti ponude načelnika Koldže i ministra za borčka pitanja KS Nedžada Ajnadžića. Na naše pitanje zašto to nije uradio, Bajram je samo slegao ramenima i zapalio cigaretu.