Humanitarne akcije
69

Mostarac Emir Tojaga obolio od ALS-a hitno treba našu pomoć

Klix.ba
Emir Tojaga
Emir Tojaga
Mostarac Emir Tojaga (60), dugogodišnji radnik s mladima u Plesnom klubu "Rondo", organizator plesne manifestacije "Quadrilla dance" za maturante u Mostaru i međunarodnog takmičenja u latinoameričkim i standardnim plesovima Kup Stari Most, obolio je od opake bolesti amiotrofična lateralna skleroza (ALS), koja veoma brzo napreduje te u vrlo kratkom periodu dovodi do paralize mišića, invaliditeta i na kraju smrti.

Problemi su počeli početkom oktobra 2013. kao slabost u lijevoj ruci, zatim nozi, da bi uslijedila operacija vratnih pršljenova u maju ove godine. Prije mjesec dana u KBC Mostar dijagnosticirana mu je amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Bolest napreduje jako brzo i Tojaga se više ne može kretati sam, te otežano govori, a o njemu se brine supruga Mirjana.

Oboljeli sve vrijeme osjećaju vrlo neugodnu bol, poput one koju ljudski organizam osjeti kad se polije ledenom vodom. Upravo zato su se slavne osobe proteklih mjeseci polijevale kantama ledene vode, da barem na nekoliko sekundi osjete s kakvim se bolom nose oboljeli od ALS-a.

Jedina nada je liječenje alternativnom metodom presađivanja matičnih stanica koja se provodi u "ReLife International Medical Centru" u Pekingu, a troškovi liječenja i puta iznose između 60.000 i 75.000 KM. Ovo je apel svim dobrim ljudima da pomognu da se prikupi novac potreban da Emir ode po svoju šansu za život.

Uplate se mogu izvršiti na račun (vlasnik računa Mirjana Tojaga – supruga):

Račun za KM valutu: 092018580-8 (Raiffeisen bank 1610000000000011)

Devizni račun: SWIFT CODE: RZBABA2S, IBAN CODE: BA391612200012580995