U organizaciji MESS-a
7

Mališani iz izbjegličkog kampa proveli nezaboravan dan

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Internacionalni teatarski festival MESS ugostio je juče oko 60 djece iz izbjegličkog kampa Mihatovići kod Tuzle, organizirajući im cjelodnevni program ispunjen sadržajima koji su mališanima uzrasta od prvog do osmog razreda osnovne škole izmamili tople dječije osmijehe.

Na inicijativu direktora Osnovne škole Podrinje Fejze Begovića, ostvaren je kontakt sa Festivalom, koji je preuzeo organizaciju posjete uz pomoć prijateljskih institucija i pojedinaca.

Uz malo dobre volje i inicijative, organizirani su kulturni i drugi sadržaji koji su boravak ovih mališana učinili nezaboravnim. Po dolasku u Sarajevo, poslije šetnje Baščaršijom i Ferhadijom, zahvaljujući reditelju Nenadu Dizdareviću organizirana je zatvorena projekcija njegovog filma "Magareće godine" u art kinu Kriterion, uz podršku Almira Palate, direktora kompanije Blow Up, koji je besplatno ustupio projektor za ovu projekciju. Pored svih uobičajenih obaveza, direktorica Kriteriona Vildana Drljević, osim što je ustupila salu za projekciju za svu djecu, pripremila je i porcije kokica kako bi filmski doživljaj bio potpun. Zahvalni, kao i sva djeca koja su navikla cijeniti svaki gest i pažnju, poslije projekcije su ostavili salu besprijekorno čistu.

Tokom ručka u McDonald'su, koji je zajedno sa Gradskom upravom poklonio ručak uz sladoled za male goste iz Mihatovića, direktor Begović je objasnio da u njihovoj osnovnoj školi ima 160 djece, a da u cijelom izbjegličkom naselju nema nijedno dijete koje nije završilo osnovnu i srednju školu, dok među bivšim đacima ima i doktora nauka. Iako su njihove priče iznimno tužne, izbjegličke, tokom svog boravka u Sarajevu njihova lica bila su ozarena i nasmijana kao da nemaju nijedan životni problem.

Zahvaljujući bliskoj saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo, tehnička direktorica Marijela Margeta Hašimbegović je gostima ispričala kratku priču o ovoj teatarskoj kući i pozvala ih da nešto izvedu na sceni. Jedna grupa se odvažno popela na binu i dobila svojih pet minuta slave na sceni najstarije teatarske kuće u BiH i zaslužila veliki aplauz. Prije nego su se vratili u izbjeglički kamp koji zovu kućom, zahvaljujući susretljivosti direktora Pionirske doline Esada Tajića, djeca su obišla i ovaj centar i uživala u njegovim sadržajima.

Festival MESS zahvaljuje svim prijateljima koji su doprinijeli da boravak gostiju iz izbjegličkog kampa bude što sadržajniji i veseliji i što su zajedno bili dio jedne tople ljudske priče i iskrenih dječijih osmijeha.