Svjetski dan davalaca
118

Građani darivali krv na nekoliko lokacija u Sarajevu

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu se danas nizom aktivnosti obilježava Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Tako se na nekoliko lokacija u gradu nalaze punktovi, gdje zainteresirani građani mogu dobrovoljno darivati krv i na taj način pomoći nekome.

Edin Kadrić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Kantona Sarajevo nam je kazao da su u toku dana planirane četiri aktivnosti kojima će obilježiti ovaj datum.

"Cijeli dan imamo akciju darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicu KCUS-a, u Domu oružanih snaga BiH, kao i na trgu ispred gradske Katedrale. Ovim putem pozivam građane da učestvuju u ovom humanom činu, jer uvijek postoji osoba kojoj je ta krv potrebna, te da se posebno misli na djecu oboljelu od leukemije, koja svaki treći dan trebaju primiti dozu krvi", istakao je Kadrić.

Osim toga, današnji dan obilježit će se javnom tribinom i panel diskusijom sa članovima akademske zajednice. U večernjim satima, od 19:30 do 20:30, bit će održan prijem za dobrovoljne davaoce i goste u Domu oružanih snaga BiH.