Humanitarne akcije
0

Građani bh. ponovo pomažu Sirijcima: Drugi konvoj pomoći kreće u januaru

Klix.ba
Nakon uspješno sprovedene humanitarne akcije za narod Sirije, koju su pokrenula i realizirala humanitarna udruženja iz Bosne i Hercegovine, humanitarci iz naše zemlje ponovo su odlučili pomoći Sirijcima koji su zbog rata ostali bez svega.

Drugi bosanski konvoj pomoći sirijskom narodu "Bosna za Siriju" je novi projekt Udruženja Solidarnost i drugih bh. udruženja.

Bh. humanitarci ponovo pokreću veliku humanitarnu akciju koja ima za cilj prikupiti što više novčanih sredstava kojim će se kupiti neophodni artikli za sirijski narod: odjeća i obuća, deke, hrana, ogrjev, medicinske potrepštine....

"Sirijski narod nema izbor. Glad, život u šatoru, granatiranje, nedostatak vode, struje, ogrijevnog drveta, škola za učenike, ambulanti za liječenje...Opća dezorganizacija društvenog života i postojanja institucija koje bi o njima brinuli. To je samo dio tragedije sirijskog naroda. Zaboravljeni od međunarodne zajednice i humanitarnih organizacija 15 miliona ljudi je poniženo, 300.000 djece je ranjeno, 4,5 miliona djece je u stanju bijede i siromaštva, a najmlađi umiru od gladi", stoji u apelu Udruženja Solidarnost.

U ovu akciju se mogu uključiti svi uplatom na žiro račun ili pozivom na humanitarni broj 090 292 007 kojim se donira 3 KM.

Od prikupljenih sredstava bit će kupljeni najpotrebniji artikli te dostavljeni narodu Sirije. Akcija prikupljanja sredstava traje do 4. januara 2014., a konvoj bi za Siriju trebao krenuti između 15. i 20. januara, i to iz turskog grada Rejhanlija.

Naime, za razliku od prošle akcije kada je konvoj sa 40 tona hrane krenuo direktno iz naše zemlje, ova akcija će se vršiti na način da će Međunarodna humanitarna fondacija IHH kupiti artikle koji će naši humanitarci preuzeti u turskom gradu, a zatim ih distribuirati u Siriji.

Pomoći možete i vi uplatom na žiro račun Udruženja Solidarnost:

Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Uplate u KM: 186-000-1053170055 Transakcijski račun za RS: 186-000-1096186063 Devizni: SWIFT code: TZBBBA22 IBAN: BA391860001653170151