Humanitarne akcije
303

Goraždanka Elvira Bičo svakog mjeseca "kupuje" život

Piše: E. A.
Selvedina i Elvira Bičo
Selvedina i Elvira Bičo
Teško oboljela Goraždanka Elvira Bičo nastavlja borbu za život.

Teški oblik karcinoma od kojeg boluje zahvaljujući lijeku nabavljenom uz pomoć sugrađana pretvorio se u hroničnu bolest. Jednomjesečna terapija košta više od 5.000 maraka. Porodica se nada da će uz pomoć sugrađana Elvira nastaviti terapiju.

Život ove 32-godišnjakinje već pet mjeseci ovisi o volji dobrih ljudi. Akcija za pomoć traje mjesecima, a trenutno Elvira ima doze za mart. Njena porodica brine o tome šta će se desiti u aprilu ako Elvira ne prikupi novac za novu terapiju.

Ova mlada žena od malignog melanoma boluje već dvije godine. Nakon što je otkrivena bolest nisu pomogle ni brojne operacije, hemoterapije ni lijekovi. Jedina šansa je lijek Vemurafenib, kojeg nema u BiH, a za njegovu nabavku potrebne su velike svote novca.

"Prvi put kad smo nabavili lijek koštao je 11.000 maraka, to je bila prva terapija. Danas ga nabavljamo preko firme Hercegovina lijek po cijeni od 5.339,86 maraka. Po toj cijeni smo nabavili dvije terapije i Elvira ima još lijekova do kraja marta. Svi su se uključili u akciju, građani, firme... zaista smo zahvalni svima jer to je Elviri produžilo život", ispričala je za Klix.ba njena sestra Selvedina.

Elvira se danas osjeća dobro zahvaljujući činjenici da je smrtonosna bolest uz korištenje ovog lijeka postala hronična. Ali terapija će biti doživotna.

"To je njena jedina mogućnost da preživi. Jedina nada za život. Ja želim da se zahvalim svima koji su mojoj sestri pružili šansu da živi, jer nisam u stanju ni misliti šta bi se desilo da nema lijeka. Veliki novac je u pitanju. Prema informacijama koje mi imamo neće biti novih padova cijena ovog lijeka, a Elvira svaki mjesec kupuje život", dodaje Selvedina.

Podsjetimo, lijek Vemurafenib koji Elvira mora trošiti do kraja života košta 5.339,86 maraka. Svi koji joj žele pomoći mogu to učiniti uplatama na račun otvoren kod Sparkasse banke te pozivom na humanitarni broj telefona 090 291 010 kojim se doniraju 2 KM za Elvirino liječenje.

Žiroračun 199-543-60298646-35 Devizni račun IBAN BA39 1995 4360 2986 4635 SWIFT Banke ABSBBA22