Humanitarne akcije
541

Enis danas slavi 5. rođendan, a i dalje se hrabro bori sa teškom dijagnozom

Klix.ba
Enis Hadžibeganović
Enis Hadžibeganović
Roditelji Enisa Hadžibeganovića, Aida i Sead, uputili su dirljivo pismo zahvaljujući se svima koji su u proteklom periodu pomagali njihovom sinu dok se bori sa teškom dijagnozom.

"Beskrajno smo zahvalni za svaku pomoć i ljubav koju smo dobili od mnogi dobrih ljudi. Bez vas bi sigurno bilo mnogo teže, možda i nemoguće! Jako je teško nekoga posebno izdvajati iz armije dobrih i plemenitih ljudi koji su nam dali ogromnu podršku i pomoć ali posebnu zahvalnost dugujemo našim Zmajevima, odnosno kompletnog fudbalskoj reprezentaciji, koji su iz Brazila sa Svjetskog prvenstva i pored svojih obaveza dali podršku i pružili pomoć jednom malom 'zmaju' koji tek treba da poleti", stoji u pismu porodice Hadžibeganović.

Ističu da se, kada su saznali da Enis ima tumor na moždanom stablu i užasnu dijagnozu DIPG Diffuse intrinsic pontine glioma, njihov svijet srušio.

"Međutim, brzo smo shvatili da nemamo puno vremena za tugu i bol, tako da smo se odmah organizovali i usmjerili svu svoju snagu i energiju da spasimo svoje dijete i vratimo ga u vrtić njegovom bezbrižnom djetinjstvu", ističu Enisovi roditelji.

Nakon operacije koja se desila u Beču njegovo fizičko stanje se umnogome popravilo i vratile su mu se sve funkcije koje su bile u smetnji.

"Operacija je uklonila veliku cistu koja je Enisu stvarala veliki pritisak u mozgu na lijevu stranu, tako da prije operacije lijevu ruku i nogu skoro da nije mogao pomjerati. Prof. dr. Thomas Czech je obavio veoma komplikovanu operaciju, međutim, desetak dana poslije uslijedio je novi šok za sve nas. Ekipa ljekara nam je saopštila najgore vijesti koje roditelji može da čuje za svoje dijete. Patohistološki nalaz uzorka tkiva je pokazao da se radi o jako lošem tumoru Glioblastom IV stepen koji, nažalost, nije moguće operisati i hirurškim putem ukoniti tumor", saopćili su Hadžibeganovići tužne vijesti.

Uslijedile su nove konsultacije i dugi razgovori sa doktorima i napravljen je novi plan za nastavak liječenja u Beču. Enis je pristupio kombinovanoj terapiji zračenja i hemoterapije paralelno.

"Nešto više od šest sedmica je trajala terapija koja je utjecala da Enis fizički dosta oslabi. Izgubio je na težini i apetitu. Međutim Enis je istinski heroj i veliki borac. Sve vrijeme je dosta sarađivao i sa nama i sa ljekarima, tako da je sam sebi olakšao terapiju kroz koju je prolazio. Ljekari se ne sjećaju slučaja da je neko dijete bez anestezije prošlo ciklus od šest sedmica zračenja. Sama činjenica da je morao svaki dan imati masku na glavi, koja je imala zadatak da mu pričvrsti glavu za sto da se ne pomjera kako bi zračenje bilo što preciznije, govori o nečemu što je praktično nemoguće za jedno dijete njegovih godina", kažu roditelji.

Aida i Sead pišu da je Enisu priča o njegovom heroju iz crtanih filmova Ironmanu umnogome pomogla da lakše prođe kroz ovu terapiju, "što govori da on nikad nije izgubio osjećaj da je dijete i da ima svoje heroje, a ustvari nije ni svjestan da je on naš veliki heroj".

Nakon šest sedmica zračenje je završeno i Enis je primio maksimalnu količinu koju može da primi dijete njegovog uzrasta. Hemoterapija nije završena i ona je propisana za period od godinu mjeseci ciklično svaki mjesec sa mogućnošću da se produži na znatno duži period od dvije godine.

Enis je nakon prvih 45 dana hemoterapije u kontinuitetu imao još tri mjesečna ciklusa, nakon čega je zakazana prva kontrola u vidu MRI snimka koja se desila krajem decembra na AKH klinici u Beču.

"Mi ustvari do tada nismo znali njegovo pravo stanje i nismo imali pravu sliku šta je zapravo ova iscrpljujuća terapija u protekla tri mjeseca uradila i da li je stanje krenulo nabolje. Svakog dana, svakog sata, svake minute smo mislili o tome i nadali se da je krenulo na bolje. Nakon prve kontrole dobili smo i precizne podatke i o početnom i o trenutnom stanju. Šokirala nas je činjenica da je cista bila veličine preko 10 cm, dok je sam tumor bio veličine 5,5x5,3 cm. Na našu sreću i veliko olakšanje dobili smo potvrdu da se tumor malo smanjio i sada i dalje iznosi ogromnih 4,5x4,3 cm, ali opet raduje naš činjenica da smo možda na pravom putu i da trebamo nastaviti ovim smjerom do konačne pobjede", piše u potresnom pismu Enisovih roditelja.

Enis je nastavio primati hemoterapiju u mjesečnim ciklusima i ljekari se trude da mu stalno povećavaju dozu, ali je to teško zbog njegovog velikog gubitka na težini.

"Ali i pored svega toga Enis je dijete koje se veseli svemu kao i sva druga djeca i nekako na svoj način hrabro i borbeno prolazi kroz najteži dio svog života. Sa velikim ponosom na svog sina i ogromnom ljubavlju danas slavimo peti rođendan našeg malog 'zmaja' i želimo da mu pružimo mnogo pozitivne energije kako bi lakše prolazio kroz sve ovo", kažu Hadžibeganovići.

Krajem marta će se desiti novo snimanje MRI u Beču, a Enisovi roditelji ga očekuju sa velikim nestrpljenjem i unutrašnjim nemirom.

"Molimo se dragom Bogu da nam pomogne, smiluje se i spasi našeg sina. Beskrajno smo zahvalni svim doktorima, a posebnu zahvalnost dugujemo AKH klinici u Beču, gdje je Enis uglavnom prošao cijeli medicinski tretman i cijeloj ekipi ljekara koji su jako zavoljeli Enisa i koju mu i dalje pružaju svu potrebnu pomoć", kažu Aida i Sead Hadžibeganović i poručuju: "Konačna pobjeda je jako daleko, a velika borba još uvijek traje. Molimo vas molite se za našeg Enisa!"