Druženje s Jovanom Divjakom
0

Džeko počasni član Udruženja "Obrazovanje gradi BiH"

Klix.ba
Foto: edindzeko.ba
Foto: edindzeko.ba
Napadač Manchester Citya i reprezentacije BiH Edin Džeko proveo je ugodno prijepodne u druženju sa penzionisanim generalom Jovanom Divjakom, te članovima Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", objavljeno je na oficijelnoj stranici edindzeko.ba

Simpatični i nasmijani članovi Udruženja širokom raširenih ruku dočekali su našeg reprezentativca, kojeg su imenovali počasnim članom, a general Divjak uručio mu je nedavno objavljenu knjigu sa posvetom.

Edin nije krio oduševljenje čak ni onda kada je morao uzeti lopatu u ruke, kako bi zasadio drvo u baštu ispred "kuće ljubavi", koje će, kako je rekao Divjak, rasti po centimetar svaki put kada Edin postigne novi pogodak.

Stipendisti Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Edinu su ukratko ispričali o značaju ovog projekta za njih i njihove živote, a nisu propustili ni razmijeniti par šaljihiv komentara sa našim reprezentativcem, koji je na kraju priznao kako je uživao u druženju. Zadovoljstvo je još veće ako se ovome svemu doda činjenica kako će pomenuto udruženje našeg reprezentativca kod nadležnih institucija predložiti za dobijanje Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, što bi bila velika čast za napadača Citya.

"Hvala vam ako tako mislite", rekao je skromno Edin, te se ponudio da i u budućnosti sarađuje sa Udruženjem, odakle će dvoje najvrijednijih stipendista, kao njegovi gosti, putovati na jednu od narednih utakmica Citya.

Inače, Udruženje "Obrazovanje gradi BiH", je, u krajnje nepovoljnom, ratnom okruženju, osnovano dobrovoljnim udruživanjem građana 28. jula 1994., kao nevladina, nestranačka, neprofitna i multinacionalna organizacija, s ciljem moralne i materijalne podrške djeci koja su u ratu izgubila roditelje, invalidnoj i talentovanoj djeci i mladima, kako bi postali progresivni članovi društva.

Foto: edindzeko.ba
Foto: edindzeko.ba
Materijalnu podršku Udruženje ostvaruje stipendiranjem, ljetovanjem i zadovoljavanjem drugih potreba za uspješno školovanje i skladan društveni razvoj, a u 18 godina djelovanja podijeljeno je više od 48.000 stipendija, za više od 4.869 dijete, uključujući 709 stipendista romske nacionalne manjine u BiH.

Približno 35.000 djece i mladih pomognuto je školskim priborom, sportskom opremom i drugim oblicima materijalne podrške procijenjene vrijednosti 1,600.000 eura, a Udruženje je učestvovalo i u opremanju nastavnim učilima, školskim namještajem i školskim priborom škola u Bihaću, Sarajevu, Tuzli, Ilijašu, Kupresu, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Čajniču, Zenici, Zvorniku, Gornjem Vakufu, Jajcu i Bugojnu.

Aktivnosti Udruženja temelje se na posvećenosti misiji i dosljednosti u realizaciji planova, programa i projekata. Uposlenici i značajan broj ad hoc volontara, putem seminara i drugih edukativnih formi i realizacijom konkretnih projektih zadataka, stekli su potrebna znanja, vještine i iskustva za uspješan rad u ostvarivanju programskih ciljeva.