Humanitarne akcije
23

Davidović: Stanovništvo se rado odaziva na akciju "Hljeb od tekstila"

FENA
Humanitarna organizacija Adra BiH organizator je humanitarno ekološke akcije sakupljanja korištene odjeća i obuće "Hljeb od tekstila", koja je namijenjena za pomoć osobama u stanju potrebe i rada javnih kuhinja, ali i očuvanja životne sredine.

Volonter Ilija Davidović kaže Feni da do kraja godine planiraju tu akciju završiti u sarajevskoj općini Novi Grad, ranije je realizirana u Vogošći, a plan je obuhvatiti i ostale sarajevske općine. Od početka ove godine u toj akciji na području općine Novi Grad sakupljeno oko 20 tona robe.

Precizira da uglavnom sakupljaju tekstil i obuću ali i sve drugo što su ljudi spremni darivati. Nekad je to i hrana, ali i novac koji potom usmjeravaju za potrebe javne kuhinje te humanitarne organizacije. Tekstilnu robu dijele beskućnicima i drugim ljudima u stanju potrebe.

"Sakupljenu robu volonteri u našim skladištima razvrstavaju, a korisnicima se dijeli samo kvalitetna i ispravna roba", priča on i ističe da je akcija zamišljena i kao način da se spriječi bacanje robe po kontejnerima i razbacivanje.

Roba koja nije zadovoljavajuće kvalitete izvozi se kao reciklaža u inozemstvo ili je aktivisti Adre sami prerađuju i od toga potom izrađuju krpe. Novcem koji za to dobiju finansiraju rad javne kuhinje koja djeluje u Sarajevu.

Davidović ističe da se stanovništvo rado odaziva na akciju "Hljeb od tekstila", a dodatno su motivirani i činjenicom da je ta humanitarna organizacija pomagala stanovništvu tokom rata u BiH.

"Humanitarna organizacija Adra prisutna je širom svijeta i zahvaljujući tome snabdijevali smo stanovništvo u blokiranom Sarajevu. Sad se stanovništvo sa zahvalnošću sjeća toga i rado daje ono što može", kaže Davidović. Ističe da je "Dobro činiti dobro" te poziva stanovništvo da i dalje podržavaju tu akciju i priključe se kad god vide volontere Adre u njihovom kvartu.

U javnoj kuhinji Adre u Sarajevu imaju oko stotinu korisnika uglavnom beskućnika i drugih osoba u stanju socijalne potrebe. Za njih spremaju obroke, ali organiziraju i kućne posjete.

Humanitarna organizacija Adra BiH podržava i akcije poput "Milion sadnica u jednom danu","Očistimo grad za jedan dan", kao i projekt "Invazija ljubavi na Mostar", u kojoj su pomagali starijim osobama u čišćenju dvorišta i garaža, besplatno prali automobile, dijelili hladne sokove na raskršćima…

Putem organizacije Adra BiH, 2014. godine proslijeđeno je oko 70 tona hrane, higijenskih potrepština i vode do stanovništva u gotovo svim općinama koje su tada bile zahvaćene poplavama. Iz Adre BiH navode da su njihovi volonteri tu vrstu pomoći sakupljali u skladištima u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini i Derventi, sortirali je pakirali i razvozili. Mnogi prijevoznici su besplatno prevozili, a uz pomoć čamaca koje im je ustupila vojska robu su dopremali i do stanovništva na teško dostupnim područjima poput Bosanskog Šamca.

Među aktivnostima te međunarodne humanitarne organizacije su i novogodišnji paketići koje osiguraju za oko tri hiljade socijalno ugrožene djece. Paketiće šalju djeca iz Njemačke, a Adra BiH distribuira ih u više od 30 gradova.

Adra je međunarodna nevladina humanitarna organizacija osnovana od Kršćanske adventističke crkve početkom prošlog stoljeća, a djeluje širom svijeta. Za vrijeme rata u BiH Adra je sudjelovala, kroz niz humanitarnih projekata i programa, u ublažavanju nevolja ratnih stradalnika.