Pruži ruku, budi drug
250

Darujte igračku ili slatkiš i obradujte štićenike Zavoda Pazarić

Klix.ba
Sarajka Emina Džanko sa grupom dobrih ljudi i ove godine organizuje sakupljanje igračaka i slatkiša za paketiće koji će biti podijeljeni štićenicima Zavoda Pazarić.

Već nekoliko godina Džanko organizuje niz aktivnosti kako bi Zavodu Pazarić olakšali rad, a štićenicima uljepšali boravak. Svaki mjesec s prijateljima prikuplja odjeću, igračke i hranu te odlaze na druženje sa štićenicima koji im uvijek podare najljepši poklon - osmijeh.

"Projekt 'Paketići za štićenike Zavoda' je do sada realizovan već tri puta. U projekt pripreme paketića se svaki put do sada odazvao veliki broj volontera. Ove godine ranije počinjemo sa sakupljanjem donacija. Za realizaciju cjelokupnog projekta je potrebno napraviti 415 skoro istih paketića koji će sadržavati slatkiše, grickalice, sokić i igračku", kazala je Džanko za Klix.ba.

Zamolila je sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da se priključe akciji i pomognu da 415 štićenika u novu godinu zakorače sretni i veseli.

"Za realizaciju projekta potrebno nam je najmanje 1.500 KM. No, građani mogu pomoći darivanjem slatkiša, grickalica i igračaka. Igračke ne smiju biti male, niti iz dijelova. Također, igračke ne smiju imati oštre ivice ili biti lomljive. Napominjem, da ni bombone ne smiju biti tvrde", istakla je Džanko.

Paketići će biti podijeljeni štićenicima na ceremoniji dodjele paketića koju sami organizuju krajem decembra. Na priredbu su uvijek pozvani volonteri i donatori.

"Vrijeme novogodišnjih praznika je vrijeme porodice i darivanja. Štićenici Zavoda su daleko od svojih porodica ili su bez porodica. Cilj projekta je da im se pokaže da su dio društva, da nisu zaboravljeni i da neko i za njih brine. Osmijeh na licima kada otvaraju paketiće i raduju se poklonima je najvrednije što neko može dobiti zauzvrat. Sa druge strane, oni za dodjelu pripreme prigodan program koji se sastoji od recitacija, plesa, pjesme i glume", kazala je Džanko.

Svi koji žele pomoći mogu se obratiti Emini Džanko na broj telefona 061/390-480, ili putem e-maila [email protected] te Facebook grupe Podarimo osmijeh.

Zavod Pazarić je specijalizovana ustanova za zbrinjavanje djece i odraslih osoba sa posebnim potrebama. Zavod je počeo raditi 1949. godine i trenutno se u njemu nalazi 415 štićenika koji su podijeljeni na tri lokaliteta na području Kantona Sarajevo.

Zavod se finansira putem faktura o izdržavanju štićenika koje se ispostavljaju Centrima za socijalni rad. S obzirom na to da se u Zavodu nalaze štičenici iz cijele Bosne i Hercegovine ta primanja su minimalna.