Humanitarne akcije
501

Borba dvogodišnje Bosanke protiv teške bolesti ujedinila St. Louis

Klix.ba
Ariana Dizdarević
Ariana Dizdarević
Dvogodišnja Ariana Dizdarević iz St. Louisa boluje od rijetkog oblika raka. Njen otac Dževad Dizdarević suočio se sa velikim problemom nakon što je njegovoj kćerci dijagnostiricirana teška bolest.

Nedostatak adekvatnog zdravstvenog osiguranja kojim bi bilo pokriveno liječenje male Ariane zadalo je velike glavobolje porodici Dizdarević.

U Bosni, odakle su Dizdarevići, običaj je da komšije pomognu kada se neko nađe u bezizlaznoj situaciji, piše Riverfont Times. Ali, u Americi, ući u nečiju kuću i ponuditi im hranu i pomoć bilo bi malo čudno.

No, zajednica bh. građana u St. Louisu nije zaboravila na svoju tradiciju. Oni podržavaju jedni druge u teškim vremenima.

Pokrenuta je humanitarna akcija s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za Arianino liječenje tako da su u mnogim objektima, među kojima su restoran Grbić i bar Lucky Duck, postavili kutije u koje gosti mogu ostaviti svoje dobrovoljne priloge.

Također, akcija je pokrenuta na specijalizovanom portalu Go Fund Me. Nakon dva dana uspjeli su skupiti 25.000 dolara od Bosanca u St. Louisu i širom Amerike kao i od Amerikanaca.

"Nevjerovatno je koliko se ljudi uključilo u akciju. Šokirani smo. Amerikanci također doniraju. Svi je tretiraju na isti način i svi smo se nekako zbližili", kaže Arianina tetka Sajra.

Ariana se nalazi u bolnici gdje prima hemoterapiju. Njena rijetka bolest raka na bubrezima pogađa tek 500 djece godišnje.

"Kad su rekli da se radi o tumoru, naš svijet se srušio. Bili smo šokirani. Doktori su odmah uraditi operaciju", dodaje Sajra.

Dvogodišnjakinja će u narednih šest mjeseci konstantno biti podvrgavana hemoterapiji.

"Rekla sam Dževadu da moramo nešto učiniti. Neko će nam pomoći. Moramo skupiti dovoljno novca za njeno liječenje", kaže zabrinuta tetka.

Kako se računi za liječenje gomilaju, Sajra dodaje da se u ovom američkom gradu osjećaju sigurnije uz hiljade bh. građana koji tamo žive.