Humanitarne akcije
311

Bitka za očevo zdravlje: Terapija za oboljelog Hasiba Mašića košta 56.000 KM

Piše: E. A.
Već pune dvije godine teško oboljeli goraždanski frizer Hasib Mašić prinuđen je novac za liječenje tražiti kroz humanitarne akcije o čemu je pisao i Klix.ba.

Mašić boluje od rijetke bolesti koštane srži koja se, između ostalog, manifestuje nedovoljnom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca, tako da mu je svakih 15 dana potrebna transfuzija krvi.

Jedini način liječenja je terapija koja podrazumijeva korištenje lijeka Revlimid od 10 mg. Za četiri ciklusa njegovog korištenja potrebno je skoro 56.000 KM.

Dok Hasib proživljava teške trenutke, njegova kćerka Almina obilazi institucije i ustanove nastojeći obezbjediti sredstva. Kaže nam da je to težak put ali je uporna jer želi pomoći svom ocu da ozdravi. U pomoć porodici Mašić priteklo je nekoliko prijatelja pa će naredne sedmice organizirati humanitarni koncert u Velikoj Sali Centra za kulturu.

Na koncertu će između ostalih učestvovati i mlade goraždanske zvijezde Džejla Ramović i Kerim Pušilo. Novac od ulaznica koje se prodaju na nekoliko lokacija u gradu uključujući i Centar za kulturu biće iskorišten za nabavku lijeka. Cijena je simbolična, tri KM.

"Mom ocu je bolest dijagnosticirana 24. novembra 2014. godine. On je penzioner, prima minimalnu penziju a ja i sestra studiramo. Liječenje traje već drugu godinu i to su za nas ogromna sredstva.U BiH nema ovog lijeka, a sama narudžba iz stranih zemalja košta mnogo. Vjerujem da će ljudi pomoći, kao i nebrojeno puta do sada. Nadam se da će koncert biti posjećen, hvala svima koji pomažu mom ocu", kazala je Almina Mašić.

Borba za očevo zdravlje Almini je na prvom mjestu dvije godine od kada traje drama porodice Mašić. Ipak vjeruje da su čuda moguća te da će njen otac uskoro ozdraviti.

Novac za kupovinu lijeka Hasibu Mašiću je hitno potreban, jer je naredna terapija planirana 27. maja. Oni koji žele pomoći uplate mogu izvršiti na broj žiroračuna 1325002008643798 kod NLB banke Goražde.