Humanitarne akcije
0

BBI banka nastavlja sa podjelom 72 krave za socijalno ugrožene porodice

Klix.ba
BBI banka u saradnji sa svojim partnerima i prijateljima nastavila je sa projektom donacije 72 krave za porodice povratničke populacije i one slabijeg imovinskog stanja.

Do sada su 42 porodice dobile ovu vrijednu donaciju. Ovim projektom BBI banka želi pomoći u rješavanju egzistencijalnih pitanja porodica čiji članovi nisu zaposleni. Tokom vikenda pet porodica sa područja općine Konjic obradovani su donacijom.

Halima i Ibrahim Žiko iz Čelebića su roditelji troje djece, žive kao podstanari i nisu zaposleni.

"Kada sam čula da ćemo dobiti kravu zaplakala sam od sreće. Već dugo imam želju da naša porodica ima kravu. Još kao djevojčica, kada sam bila četvrti razred osnovne škole brinula sam se o stoci, tako da za mene ovo nije ništa novo. I djeca su sretna, sada će u kući biti mlijeka i kajmaka“, govori Halima. Njen suprug Ibrahim kaže, kako neće biti problema da se osigura hrana za stoku, jer zemlje u njihovom selu ima puno, a malo je onih koji rade i sve komšije rado ustupe svoje pašnjake za sakupljanje sijena i ispašu.

Munevera i Esad Mujalo iz Čelebića sretni su da su dobili kravu. Imaju troje djece od 17, 15 i 11 godina i svi će, kako kažu, biti uključeni u brigu oko stoke. Planirali su kravu kupiti, ali nisu imali sredstava, pa je ova donacija došla u pravi čas.

Muamera i Himzo Hebibović iz Podorašca nezaposleni su već duže vrijeme.

"Sretan sam što ću sada od prodaje mlijeka i sira, ali i proizvodnje mliječnih proizvoda za članove svoje porodice olakšati naš svakodnevni život“, pojašnjava Himzo Hebibović.

Zlata i Adil Bubalo iz Orahovice veoma su zahvalni BBI banci koja je obezbjedila krave i naglašavaju kako imati kravu u domaćinstvu jeste doprinos kao jedna plata u kući. Čim su saznali da će dobiti kravu osigurali su hranu za nju.

"Imali smo kravu prije rata, ali kasnije kada više nismo imali čime da je hranimo prodali smo. Sada nam se opet pruža prilika da za naše dvoje djece obezbijedimo zdravu hranu i bolje uslove života“, kaže Adil.

Na vijest da će dobiti kravu porodica Seada Džine je za dva dana napravila staju.

"Krava je veliki nimet i zahvalni smo BBI banci koja nam je pomogla, ali na način da mi možemo sami sebi pomoći. U Bosni i Hercegovini ima dovoljno zemlje da se bavimo stočarstvom, a sada je jako malo ljudi koji se bave ovom poljoprivrednom granom. Stoga, iako nemamo puno svoje zemlje, to nije problem, komšije jedva čekaju da neko pokosi travu i eto hrane za kravu. Naši roditelji su držali stoku tako da o tome sve znamo, a i ono što ne znamo naučit ćemo“, govori u ime svih pet porodica koje su dobile krave, Sead Džino iz Čelebića.