Humanitarne akcije
70

Almir iz Banje Luke pokrenuo humanitarnu akciju sakupljanja odjeće i obuće za najugroženije

Piše: E. B.
Humanitarna akcija "Doniraj odjeću i obuću za ugrožene porodice" pokrenuta je početkom proljeća u Banjoj Luci, na osnovu ideje da se pomogne socijalno najugroženijim, čime će se smanjiti divlje deponije i sačuvati priroda.

Akciju je sa grupom mladih volontera, svojih drugara, inicirao Almir Hadžić iz Banje Luke i do sada je sakupio dosta garderobe, ali se nada da će sugrađani biti još aktivniji u darivanju odjeće i obuće koju ne koriste.

"Banjalučani koji žele da doniraju svoju staru odjeću i obuću, mogu to učiniti svakog radnog dana time što će pozvati na broj telefona 065 268 365 od 9 do 17 sati, a mi ćemo poslati svoje vozilo po stvari", rekao je Hadžić.

Mladi volonter je naglasio da će u dijeljenju prikupljene odjeće i obuće prioritet imati najugroženiji.

"Prikupljenu robu ćemo dijeliti svim ugroženim kategorijama bez obzira na boju kože vjeroispovijest ili naciju, a u fokusu će biti prioritetni najugroženiji građani: stare i nemoćne osobe, te višečlane porodice koje nemaju nikakvih primanja", istakao je Almir.

U Republici Srpskoj godišnje na deponijama završava oko 2.400.000 tona otpada, od kojeg 5,4% čini tekstilni otpad, što daje brojku od 129.600 tona.

"Ako bi podijelili tu količinu ugroženim i siromašnim kategorijama učinili bi dobro i humano djelo, a pri tom doprinijeli u zaštiti životne okoline", zaključili su mladi volonteri grada Banje Luke.